Samfunn

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen mener Riksrevisjonen har full dekning for sin kritikk av presidentskapet på Stortinget.

Mener stortingspresidentens kritikk er bortforklaringer

Riksrevisjonen står fast på sin kritikk av Stortingets presidentskap. Dermed er det ingen tegn til forsoning mellom herskeren og vaktbikkja på Løvebakken.

Publisert Sist oppdatert

I en kommentar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen kommer det frem at Riksrevisjonen ikke bøyer av, og står fast på sin kritikk.

Før helgen sendte Stortingspresident Olemic Thommesen et brev til Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som bestrider «alle vesentlige områder» i Riksrevisjonens konklusjoner om Stortingets mye omtalte byggeprosjekt i Prinsens gate og kostnadssprekken på opp mot en milliard kroner.

Komiteens leder, Martin Kolberg (Ap), videresendte brevet umiddelbart til revisjonen for kommentar.

– Det er et brev av en slik karakter at komiteen enstemmig har besluttet å oversende det til Riksrevisjonen for kommentar, sa Kolberg (Ap) til NTB.

I brevet skriver Thommesen at undersøkelsen og påfølgende omtale av saken var lite utfyllende, og at det ikke er «grunnlag for den kritikken Riksrevisjonen kommer med.»

Men Riksrevisjonen har ingen planer om å skygge unna det Venstres Abid Raja i VG kaller en «oppsiktsvekkende» konflikt for alle politikere på Stortinget.

I sin kommentar til Kontroll- og konstitusjonskomiteen, som Dagens Perspektiv har fått tilgang til, står riksrevisorkollegiet samlet og fast ved kritikken konflikten har sitt opphav i:

«Etter Riksrevisjonens vurdering inneholder ikke brevet påstander eller informasjon som ikke er belyst i rapporten. Riksrevisjonen mener rapporten gir en korrekt beskrivelse av de faktiske forhold, og at Riksrevisjonens vurderinger har grunnlag i rapportens funn.»

I kommentaren, som er underskrevet av Karl Eirik Schjøtt-Pedersen for riksrevisorkollegiet, pekes det igjen på at Stortingets administrative ledelse på tidspunktet da Stortingets budsjett for 2014 ble behandlet i Stortinget, «hadde relativt sikker kunnskap om at kostnadsrammen for hele prosjektet ville øke vesentlig.»

Det skrives også at Riksrevisjonen har vært innforstått med at de endelige kostnadene ikke ville være kjent før man hadde utredet endelige løsninger, det var gjennomført en usikkerhetsanalyse, og saken på ny var behandlet av presidentskapet.

«Usikkerheten var imidlertid ikke knyttet til om det ville bli en vesentlig økning i den samlede kostnadsrammen, men hvor mye kostnadene ville øke,» påpeker revisjonen.

I tillegg til å vise til en rekke utdrag fra egen rapport, skriver Schjøtt-Pedersen og kollegiet at Riksrevisjonen mener en så betydelig utvidelse av den samlede kostnaden ved prosjektet «var forhold av betydning som det var naturlig at Stortinget ble informert om da Stortinget gjennom sitt budsjettvedtak skulle beslutte bevilgninger til videre framdrift av prosjektet.»

At denne informasjonen ikke ble gitt innebar blant annet at Stortinget ikke fikk muligheten til å vurdere bevilgningene for 2014 i lys av at den samlede kostnaden ville bli vesentlig større enn antatt.

Det stilles også spørsmålstegn ved at det ikke ble informert om at terskelverdien for ekstern kvalitetssikring av kostnadsoverslag og styringsopplegg «etter all sannsynlighet» var overskredet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen avgir sin innstilling om saken på torsdag. Martin Kolberg ønsker ikke å kommentere saken før den tid. Stortinget skal behandle saken i plenum 20. juni - en dag før ferieavviklingen starter for de folkevalgte.

Powered by Labrador CMS