Samfunn

Mikroparti vil endre norsk økonomi etter islamsk modell

Publisert Sist oppdatert

Det nystiftede Rettferdighetspartiet vil droppe dagens økonomiske modell med renter og kreditt og basere seg på en økonomisk modell hentet fra islam.

Partiet er helt i startgropen og har drøyt hundre likeklikk på Facebook og ikke flere enn seks-sju personer som engasjerer seg aktivt. Målet er å få 5.000 underskrifter og kunne stille til valg, skriver Vårt Land.

– Samfunnet og politikerne har sviktet i å beskytte mannen i gata. Det vil vi skape bevissthet om. Vi vil utfordre dem som sitter med makten, sier en av grunnleggerne, Ihab Timraz, BI-rådgiver, forsker ved Strategisk institutt og muslim.

Ifølge partiprogrammet vil rettferdighetspartiet «endre den økonomiske modellen i Norge fra en modell som bygger på kreditt (rentebasert) til en bærekraftig økonomisk modell som bygger på reel verdiskapning og risikodeling». De legger også opp til en skatt på 2,5 prosent på formue, samme sats som den muslimske velferdsskatten zakat.

– Ja, dette er den islamske skattemodellen, bekrefter Timraz, men bedyrer at det ikke er snakk om et muslimsk parti.

– Det ser ut som de har et ­ønske om å innføre islamsk finans i Norge. Men jeg tolker det generelt som en moderat type muslimdemokratisk ideologi, som kan sammenlignes med for eksempel kristendemokratisk ideologi, sier islamforsker Olav Elgvin ved Fafo og Institutt for sammenlignende politikk.

Powered by Labrador CMS