Samfunn

Illustrasjonsfoto. Bildet er tatt i en annen anledning, og er ikke knyttet til saken der to menn er dømt for mishandling av reinsdyr.

– Mishandlet rein for å få erstatning

To menn er dømt til fengsel etter at de imiterte rovdyrskader på et tjuetalls levende reinsdyr for å få erstatning.

Publisert Sist oppdatert

Lagmannsretten dømte i dag to menn, en 34-åring og en 29-åring, for bedrageri og forsøk på bedrageri knyttet til rovvilterstatningsordningen til Miljødirektoratet, samt for tyveri av reindyr.

– De tiltalte har ved planmessige handlinger over lang tid misbrukt ordningen med rovvilterstatning og ved grove handlinger overtrådt dyrevelferdsloven, blant annet ved å imitere rovdyrskader på reinsdyr mens de var i live, sier førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim.

Reineierne ble funnet skyldig i over 80 brudd på dyrevelferdsloven, og for bedrageri fordi de søkte rovvilterstatning for tapene av de mishandlede dyrene. Et tjuetall reinsdyre skal blant annet ha blitt påført stikk- og bruddskader over en femårsperiode.

– Dette har utvilsomt påført dyrene store lidelser. Allmennpreventive hensyn tilsier at det reageres strengt mot slike lovbrudd, slår Høviskeland fast.

De to mennene ble også dømt for å ha stjålet 63 dyr.

34-åring ble dømt til to år og fem måneder i fengsel og må betale vel 851.000 kroner i erstatning til Miljødirektoratet. 29-åringen er av Hålogaland lagmannsrett dømt til fengselsstraff i ett år og åtte måneder og må betale vel 837.000 kroner i erstatning til Miljødirektoratet. Begge mennene idømmes saksomkostninger for tingretten og må betale erstatning til andre reineiere.

I dommen heter det at de to domfelte har «opptrådt på en måte som er egnet til å svekke omdømmet til reindriften».

Økokrim overtok saken etter anmodning fra Finnmark politidistrikt, og har samarbeidet med Reinpolitiet, opplyses det i en pressemelding. Saken har pågått i flere år, og de to domfelte ble i fjor høst frikjent av Indre Finnmark tingrett.

Dommen fra Hålogaland lagmannsrett er ikke ennå rettskraftig.

Powered by Labrador CMS