Samfunn

Tyske økonomer tror på lavere vekst fremover.

–Mørke skyer samler seg over tysk økonomi

Publisert Sist oppdatert

Den økonomiske veksten i Europa har vært god de siste årene. Nylig begynte økonomiske spåmenn å snakke høyt om at tiden for rekordlave renter i Europa snart er over.

Tyskland har vært lokomotivet. Ledere i tysk næringsliv har gradvis uttrykkt mer og mer optimisme.

Men nå har optimismen fått en kraftig korreks. I tall som utgis av IFO Institute går det frem at man justerer fremtidsutsiktene ned flere hakk.

Mens man helt nylig trodde på en årlig vekst på 2,6 prosent for 2018, sier IFOs eksperter at de nå tror 1,8 er mer sannsynlig. Endringen er muligens ikke så stor, men dette er første gang på lenge at man har sett seg nødt til å justere anslagene ned.

IFO justerer også ned anslagene for veksten i 2019 til 1.8 prosent.

– Økonomien har utviklet seg mye dårligere enn ventet denne våren. Risikoen for verdensøkonomien har økt betraktelig. Mørke skyer samler seg for tiden over tysk økonomi, sier Timo Wollmershäuser som leder den makroøkonomiske analysegruppen i IFO i en kommentar.

I første omgang venter ikke IFO at taktskiftet vil slå ut i høyere arbeidsledighet.

Også NHOs spåmenn ser mørke skyer i horisonten. I sin rapport om den økonomiske situasjonen som ble presentert i dag, pekte sjeføkonom Øystein Dørum anklagende på USA og president Donald Trump som han mener byr opp til handelskrig med de andre store økonomiene internasjonalt, først og fremst Kina og EU.

– USAs alenegang skaper samtidig frykt for at etterkrigstidens liberale verdensorden – som USA har vært den fremste garantisten for – er på hell. Samtidig rykker brexit stadig nærmere. Begge deler skaper usikkerhet om fremtidige rammevilkår for norske eksportbedrifter, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS