fiskerinæringen

Fiskeriminister Per Sandberg

Mot steilere fronter i fiskekrigen

Publisert Sist oppdatert
I dag arrangerer Sjømat Norge, lobbygruppen til oppdrettsbransjen, sin store årskonferanse i Bergen. I motsetning til mange tidligere år er det grunn til å forvente at hovedstads-mediene følger bedre med denne gangen. Mens historien om lakseoppdretten i stor grad har handlet om en eneste stor opptur og nye salgsrekorder, kun avbrudt av noen utbrudd med lakselus, har den nye fiskeriminister Per Sandberg kommet inn som et friskt pust. Sandberg evner alltid å skape debatt.
I boka til fiskerijournalist Kjersti Sandvik, Under overflaten om oppdretts-Norge, går det frem at bransjen har fått vokse i stor grad uten politisk innblanding og uten altfor mange brysomme journalister som stiller spørsmål til de negative sidene av veksten. Og kanskje derfor har ikke politikerne på Stortinget vist noe særlig interesse for bransjen heller. I stor grad har det vært enighet om at bransjen skal få vokse. Og de har til og med fått styre seg selv. Under den rød-grønne regjeringen var oppdrettseier Lisbeth Berg-Hansen fiskeriminister. Men den labre politiske interessen kan være i ferd med å endres med Sandberg. Kanskje får vil et skille mellom de som vil la markedet vokse fritt og de som ønsker seg sterkere politisk styring.
Det tror i hvert fall kommentator i Nordlys, Skjalg Fjellheim, som i en kommentar peker på at Fylkeslaget til Arbeiderpartiet i Troms nå har presentert en ny og ganske oppsiktsvekkende fisikeripolitikk som vil bidra til veldig mye klarere skillelinjer i norsk fiskeripolitikk.
Fjellheim peker på at flere av forslagene er svært kontroversielle:
  • Alle strukturkvoter (fiskekvoter som er samlet på en og samme fiskebåt) skal tilbake til staten.
  • De store norske trålrederiene skal betale ressursrente
  • Oppdrettsnæringen må betale arealavgift til kommunene der produksjonsanleggene ligger
  • Hver enkelt kommune i Norge må kunne stille krav om lukkede oppdrettsanlegg
Han minner om at Aps fiskeripolitikk tradisjonalt har handlet om å søke konsensus og forene ulike interesser. Men denne ganger er det ting som gjør at partiet kanskje velger en ny kurs. Det er tunge navn som står bak forslaget: tidligere direktør i Norges Råfisklag og medlem av sjømatindustriutvalget, Trygve Myrvang, og forhenværende statssekretær i Fiskeridepartementet, Kari-Anne Opsal. Målet er at Arbeiderpartiet skal ta inn noen av forslagene på partiprogrammet som skal klargjøres på landsmøtet.
Powered by Labrador CMS