Europa

Polens president Andrzej Duda taler til det polske parlamentet, mens partiformann i Lov- og rettferdighetspartiet, Jarosław Kaczyński - mannen mange mener har den reelle makten i landet, følger med fra sidelinjen.

Mulig løsning for Polens konstitusjonsdomstol

Hastelov innført dagen før NATO-toppmøte

Publisert Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag ble en ny lov hastet gjennom det polske parlamentet. Ifølge Politico var lovforslaget et desperat forsøk på å løse den etter hvert ganske komplekse og fastlåste situasjonen i landets konstitusjonsdomstol.

Regjeringspartiet Lov- og rettferdighetspartiet nekter å anerkjenne fem dommere i domstolen med makt til å endre grunnloven siden disse ble utnevnt av det forrige parlamentet og for to av dem på en ukorrekt måte. I stedet har regjeringen valgt å utnevne fem av sine egne dommere - noe domstolen ikke har godtatt. Kanskje enda mer kontroversiellt er det at regjeringen har endret domstolens regelverk, slik at den ikke nødvendigvis vil kunne vurdere om nye lovforslag er grunnlovsstridige, som er nettopp konstitusjonsdomstolens oppgave.

Opposisjonen mistenker at regjeringen ønsker å endre sammensetningen av valgkretsene for å optimere egne sjanser for gjenvalg.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Dagens Perspektiv

Se våre tilbud

Dagens Perspektiv
Digitalt

Se våre tilbud

Powered by Labrador CMS