Samfunn

Rolf Hoff ved to av Bjarne Melgaard-skulpturene, som er det som møter deg når du kommer inn i skiltfabrikken Signex sine lokaler på Ensjø i Oslo.

Myke pensler og hard kapital

Skal du virkelig bli en stemme som lyttes til på kunstfeltet, holder det ikke med rikdom og økonomisk makt. Det viktigste er symbolsk makt. Men det er klart, penger hjelper deg på veien.

Publisert Sist oppdatert

−Hvis du skal kjøpe et kunstverk, bør du ikke like det 100 prosent. Det er bedre om du kun liker det 60. Da har du noe «å gå på».

Det sier Rolf Hoff. Sammen med sin kone Venke har han en av landets største private kunstsamlinger. Det blir stadig flere som Hoff-familien i Norge – private mesener, som har et lidenskapelig forhold til kunst og som har brukt hemningsløst mye penger på å kjøpe den.

Og der folk bruker penger, der finnes det akademikere som bruker kjeft. Noen av dem har også gode poenger. Dersom private penger avgjør hva slags kunst som vises fram på museer og utstillinger, hva da med den «kunstneriske frihet»? Men det er et faktum at norske museer hadde hatt mye mindre å by på, dersom de kun skulle belaget seg på offentlige bevilgninger.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS