Nyskaping

Blokk på blokk. OBOS tester ut boligsalg med blokkjeder.

Nå skal blokk og sokkel ut på blokkjeden

OBOS er klare for å teste kjøp og salg av eiendom på blokkjede. Men en egen OBOS-coin blir det ingenting av.

Publisert Sist oppdatert

Å overrekke nøkkelen er fort gjort, men kjøp og salg av bolig, med alt av papirer som skal skifte hender og tinglyses og meglere og banker som må involveres, er en tidkrevende prosess.

Men med ny teknologi trenger ikke det som i dag tar timer og kanskje til og med dager, ta mer enn noen få sekunder.

– Snart vil alt kunne skje på blokkjeden, sier konserndirektør for innovasjon, forretningsførsel og rådgivning i OBOS Morten Aagenæs.

Foregansprosjekt

I disse dager venter OBOS bare på tommelen opp fra en kjøper og en selger som er villige til å være prøvekaniner. Så kan de sammen utføre Norges første bolighandel hvor det meste av transaksjonen blir liggende på en såkalt blokk i nettskyen.

Foto Morten Aagenæs, konserndirektør for forvaltning og rådgivning i OBOS. Foto: Stine Moen.

Da er informasjonen tilgjengelig for alle, men også sikker. I hvert fall i prinsippet.

Bakgrunnen for at OBOS fattet interesse for blokkjede-teknologi kan spores tilbake til USA og en diskusjon rundt muligheten for å selge en bitte liten del av en eiendom.

– Det var en diskusjon rundt såkalt tokenisering av eiendom - altså at man deler den opp i så små deler man bare vil, sier Aagenæs.

Som utdannet jurist visste han at det ikke fantes hindringer i lovverket mot å dele opp eiendom i milliondeler om man ønsker det, men i praksis ville det innebære mye administrasjon å gjøre dette med dagens løsninger.

OBOS tok kontakt med Blockchangers som gir råd til virksomheter som ønsker å utforske teknologien og mulighetene den gir.

– Vi fant ut at vi hadde lyst til å se på hva som gikk an å få til, sier han.

Medlemsregister var et tema man undersøkte. En ide om en digital valuta, en «OBOS-coin» a la bitcoin, ble raskt lagt på hylla.

Men å innovere boligtransaksjonen var interessant.

I praksis er det ikke så avansert. Det som i dag ligger i forskjellige registre, legges i stedet rett ut i blokkjeden av de forskjellige aktørene - enten det er banken, meglerne eller eiendomsforvalteren.

OBOS er veldig nær å teste løsningen på et ekte boligsalg.

– Fortsatt et det et steg i salget som vi er nødt til å gjøre på gamlemåten, i Norge er det norske kroner som gjelder og da må selve handelen gjøres manuelt, men vi vet at alt det andre virker nå, sier Aagenæs.

På dagen for overtagelse møtes kjøper og selger og trykker ok på hver sin app-knapp, så skjer transaksjonen.

En del av løsningen innebærer bruk av såkalte «smarte kontrakter» som er digitale avtaler som bare kan tre i kraft dersom avtalte betingelser er oppfylt.

For sikkerhetsskyld kommer man til å kjøre en vanlig prosess i bakgrunnen.

Hva er fordelen med en slik løsning? Er ikke dette ting som går ganske raskt allerede?

– Vi kommer til å spare mye mer enn noen timer per salg. Oppgjøret av penger og pant tar ganske mye tid, sier Aagenæs.

Ingen gamechanger

Han er likevel ganske nøktern til hva teknologien kan bidra med i et land som Norge.

– Min vurdering er at det ikke er et påtrengende behov for mye av dette i dag. Vi har såpass velfungerende systemer fra før av, sier han.

Han tror heller ikke det kommer til å gi store økonomiske innsparinger.

– En mer effektiv oppgjørsfunksjon vil kanskje spare noen tusen her og der, men det blir trolig ikke noe som slår en bakken.

Da har han mer tro på innføring av blokkjede-teknologi i land med lav tillit og svake institusjoner.

OBOS har tilbudt Flyktninghjelpen å dele sine erfaringer om blokkjeder dersom det kommer land med slike utfordringer som har lyst til å gi det en sjanse.

Blokkjede

Digital valuta, som for eksempel Bitcoin, trenger et system som holder oversikten over transaksjonene som utføres med valutaen for at brukerne skal ha tillit til den. Dette systemet kalles blockchain, blokkjede.

Blokkjede kan sammenlignes med en hovedbok innen regnskap der alle transaksjoner sirlig føres inn før de posteres. En viktig forskjell er at blokkjede er en distribuert database som lever på nettet uavhengig en enkelt aktør, og at hver blokk i kjeden henger sammen med den forrige blokken i kjeden. Dette systemet gjør det umulig å endre en oppføring i ettertid som bidrar til systemets sikkerhet.

Powered by Labrador CMS