Samfunn

Smittepersonell desinfiserer en trapp i Seoul i Sør-Korea 12 mars.

Nå stenger Norge

Skoler, universiteter, restauranter, frisører, svømmehaller og kultur- og idrettsanlegg stenges. Dagligvarebutikker skal holde åpent.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har en situasjon der vi ikke lenger kan spore smitten tilbake til utlandet. Vi må beskytte oss selv, for å beskytte andre, sa statsminister Erna Solberg da hun sammen med helseminister bent Høie torsdag ettermiddag presenterte de mest drastiske og inngripende tiltakene som er satt i gang Norge i fredstid.

Statsministeren har hatt møte med de parlamentariske lederne på Stortinget, og forteller at det politiske Norge «står samlet bak de tiltakene som nå igangsettes».

Dette vil oppleves som en belastning for mange. Og kan skape frykt hos noen. Men vi gjør dette for å skape trygghet, sa helseminister Bent Høie før han gikk gjennom de konkrete tiltakene som gjelder fra torsdag 12. mars klokken 18 og i to uker framover:

  • Stenging av alle landets barnehager, skoler og universiteter/høyskoler. Det blir unntak for noen med spåsielle behov, blant annet skal tilbud opprettholdes til barn av foreldre som jobber innen helse- og omsorgssektoren, transport og andre kritiske samfunnsfunksjoner.

  • Stenging av alle idretts- og kulturarrangementer.

  • Stenging av barer og spisesteder som ikke kan ha 1 meters avstand mellom seg.

  • Frisører, treningssenter, svømmehaller og lignende skal stenge.

  • Detalj og varehandel holder åpent, så det er ikke nødvendig å hamstre mat.

  • Alle som kommer tilbake fra reise utenfor Norden, skal i hjemmekarantene, uansett.

  • Besøkskontroll ved alle landets helseinstitusjoner.

  • Forbud mot utenlandsreise for helse og omsorgspersonell som jobber med pasientbehandling, både privat og i jobbsammenheng.

  • Råd: Unngå fritidsreiser. Unngå offentlig transport om du kan.

  • Ikke besøk personer i institusjonerIkke la besteforeldre passe barna, de kan være i en risikogruppe.

– Dette er de sterkeste og mest inngripen tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sa Solberg. – Men Flere vil dø og flere vil få planlagte operasjoner utsatt.

– Vi skal ikke ta på hverandre, men vi skal ta vare på hverandre. Tar vi hardt i nå, kan vi slippe litt opp senere, sa Erna Solberg.

Sprer seg raskere i Norge enn i Sør-Korea

Nå viser de siste tallene for antall smittede at spredningen i Norge følger et raskere tempo enn i den gjorde samme antall dager etter første tilfelle ble oppdaget i Sør-Korea.

 

Det er en grunn til at eksperter på pandemier peker til Sør-Korea. Ikke bare er landet et velfungerende demokrati som har lykkes med å «knekke kurven» for spredning av koronavirus, men landet er blant de nærmeste naboene til Kina hvor utbruddet startet i januar.

Totalt har Sør-Korea registrert 7869 (per onsdag) smittetilfeller. Per millioner innbyggere er dette om lag 150. Men på grunn av gode tiltak er det kun registrert 60 dødsfall.

Smittespredning

Beregningen tar utgangspunkt i VGs oversikt som har datert det første tilfellet av smitte i Norge til 26 februar. Dette er dag 1 i figuren for Norges del.

I Sør-Korea ble det første tilfellet registrert 20 januar, men man må helt frem til 16. februar før smitten begynte å spre seg eksponensielt. Figuren bruker dermed dette som dag 1 for Sør-Korea.

Hvis man forskyver Norges utbrudd 6 dager frem sammenlignet med Sør-Koreas, har spredningen vært relativt lavere i Norge, men veksttakten vil uansett være høyere på slutten av perioden.

Storstilt testing

Både Norge og Sør-Korea har testet mye. Ifølge Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet er rundt 8000 personer tester i Norge.

I Sør-Korea har man satt opp egne drive-thru teststasjoner. Frem til onsdag var det gjennomført 220.000 tester.

Når man tar høyde for at Sør-Korea har ti ganger så mange innbyggere som Norge (54,5 millioner), er det klart at Sør-Korea har testet over dobbelt så mye som man har her.

Myndighetene har også kartlagt smittedes bevegelser gjennom å se på telefonbruk og kredittkortbruk de foregående 14 dagene. Dette blir offentliggjort på nett og det blir sendt tekstmeldinger med varsel til folk i området.

Powered by Labrador CMS