Samfunn

Oljeplattformen Deep water Horizon i brann i Mexicogulfen i 2010.

Naturen kan være den beste oljerenseren

I kjølvannet av Deep water Horizon katastrofen i Mexicogulfen i 2010, forsker et internasjonalt forskerteam på hva som er den beste måten å redusere oljeskadene på. Det er ikke sikkert det er kjemikalier.

Publisert Sist oppdatert

Katastrofen i Mexicogolfen utenfor kysten av Louisiana resulterte i en kraftig brann, hvoretter riggen sank, samt et stort oljeutslipp som ble beregnet til mellom 35 000 og 60 000 fat per dag. Elleve arbeidere omkom i eksplosjonen og 17 kom til skade. Skadene på natur og miljø var betydelig og skadet så vel fiske som turistindustrien og områdene til hundrevis av fuglearter.

– Forskningen på hva som faktisk skjer i naturen under et oljeutslipp på dypt vann, fikk et stort løft etter det gigantiske og ukontrollerte utslippet tilknyttet boreriggen Deep water Horizon i Mexicogolfen i 2010, sier Sintef-forsker, matematiker og miljøteknolog Jørgen Skancke til Gemini.no http://www.forskning.no

Nå jobber han sammen med kollegaer fra flere land med å finne de beste løsningene for å rydde opp etter slike ulykker. Det er ikke gitt at det beste er å pøse på kjemikalier. Noen ganger klarer naturen selv å bryte ned oljesølet, og da gjelder det å la den gjøre nettopp det. Trikset er å vite når. Prosjektet har fått navnet Dropps.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS