etikk og samfunnsansvar

Navarsete vil avfeie tvil om armbåndsskatt

Sp-leder Liv Signe Navarsete ber ligningsmyndighetene bekrefte at hun har skattet av armbåndet.

Publisert Sist oppdatert

– Dette har vært en lei og trasig sak, men jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv, sier hun.

Navarsete har fått hard medfart for måten hun håndterte armbåndgaven fra Røkke-eide Aker på. Sp-lederen har tidligere avvist å dokumentere at hun har betalt skatt av gaven fra Aker, men onsdag kveld varslet hun at hun likevel vil legge fram dokumentasjon som skal avfeie all tvil om at hun har betalt skatt av gaven.

– Det har vært skapt tvil om hvorvidt jeg har meldt armbåndet inn på ligningen, til tross for at jeg har sagt det gjentatte ganger. Det kan jeg ikke ha hengende ved meg, sier Navarsete til NTB.

Beklager

Hun avviser påstander om at hun flere ganger skal ha kommet med uriktige opplysninger og framholder at hun har fortalt historien «slik hun har opplevd den». Samtidig beklager hun at hun ikke meldte gaven inn til Stortingets frivillige gaveregister.

Presset mot Sp-lederen har økt over de siste dagene. Flere kommentatorer og debattanter mener omdømmet hennes og tilliten blant velgerne er svekket.

– Det er veldig leit. Det er en trasig situasjon å komme opp i, men jeg kan ikke skylde på andre enn meg selv. Jeg burde ha skjønt at det armbåndet skulle jeg ikke ha tatt imot, sier Navarsete.

Hun vegret seg først for å frita ligningsmyndighetene fra taushetsplikten fordi hun ser det som et prinsippspørsmål.

– Ligningen er et ansvar jeg har overfor ligningsmyndighetene, og er ikke noe som vedkommer offentligheten, sier Sp-lederen.

Får støtte fra Joly

Samtidig får Navarsete klar støtte fra norsk-franske politikeren og tidligere korrupsjonsjegeren Eva Joly.

– Dette er litt det norske om at ingen skal ha noe. Dette er virkelig småpenger, sier Joly til NTB.

Hun stiller seg hoderystende til de siste dagers debatt om gavene blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp) har fått i embets medfør. Det norske samfunnet arter seg som en andedam – og det er helt ufarlig at statsrådene har fått gaver av relativt beskjeden verdi, mener hun.

– I Elf-saken henla jeg alt som ikke var over én million. Alt er relativt, sier Joly.

Må beskytte Navarsete

Joly sier hun synes det er helt fryktelig om Navarsetes politikerkarriere er over som følge av dette. Mye taler imidlertid for at statusen som en av regjeringens tre partiledere vil «redde» Navarsete.

Den frittstående kommentatoren Åshild Mathisen mener Åslaug Haga-saken for to år siden tilsier at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ikke kan tape nok en Senterparti-leder. Hun mener at Navarsetes uforbeholdne unnskyldning er den eneste farbare veien ut av det uføret som armbåndssaken har utviklet seg til.

– Det er ikke så mye annet hun kunne gjøre. Men hun må ikke bli tatt i løgn. Skulle det vise seg at det ikke er skattet av gaven, er hun ferdig, sier Mathisen.

Statsminister Stoltenberg godtar Navarsetes unnskyldning.

– Det viktigste er at Liv Signe så tydelig har beklaget at gaven ikke ble registrert. Jeg enig i beklagelsen, sier Stoltenberg. (©NTB)

Les også Kunne fått sparken i privat næringsliv og Korrupsjon på avveie

Powered by Labrador CMS