Samfunn

FOR OG IMOT: Hadia Tajik støtter sysselsettingsutvalgets forslag om en mer aktivitetsbasert uføretrygd, men er imot forslaget til endringer i sykelønnsordningen.

Nei til endring i sykelønna

Arbeiderpartiet sier et klart nei til sysselsettingsutvalgets forslag til endringer i sykelønnsordningen og kutt i arbeidsavklaringspenger, fastslår Hadia Tajik.

Publisert Sist oppdatert

Endringer i sykelønnsordningen er et av de viktigste forslagene fra sysselsettingsutvalget, som la fram sin rapport torsdag.

Utvalget foreslår at man kan være sykmeldt inntil 18 måneder – dersom man benytter gradert sykemelding. Samtidig vil ekspertutvalget redusere kompensasjonsgraden til 80 prosent etter seks måneder fulltids sykemelding.

Arbeiderpartiet avviser utvalgets forslag, i likhet med LO.

– Vi er imot endringer i sykelønnsordningen. Vi mener at dagens ordning skal beholdes, sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik, som også er nestleder i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Det er bra å begynne med de unge.

Sysselsettingsutvalget foreslår også et redusert minstenivå på arbeidsavklaringspenger (AAP) for unge. Også dette forslaget avviser Tajik.

– Problemet er ikke at ytelsen er for høy, men at oppfølgingen er for dårlig. I dag blir det i praksis ofte mer oppbevaring enn oppfølging. Med bedre oppfølging kan flere komme i arbeid, sier hun.

Les også: Heidi Nordby Lunde: Spennende forslag om sykelønn

Aktivitetsbasert uføretrygd

Arbeiderpartiet nestleder er langt mer positiv til utvalgets forslag om en reform av uføretrygden. Utvalget vil ha en mer arbeidsorientert uføretrygd, og foreslår innføring av helsejustert lønn.

Forslaget innebærer at det gjøres en vurdering av uføres arbeidsevne, og at arbeidsgivere betaler en timelønn som bygger på ordinær lønn, justert for reduksjonen i produktivitet. Uføretrygden gis da som kompensasjon for redusert timelønn. Dette skal gjøre delvis uføre mer attraktive på arbeidsmarkdet.

– Forslaget er interessant og spennende. Det kan bidra til å gi flere mulighet til å komme i arbeid, sier Hadia Tajik.

Hun mener utvalgets forslag er i tråd med Arbeiderpartiets eget forslag til en aktivitetsreform for unge uføre, som ble lagt fram for noen år siden.

Vil starte med de unge

Da lederen for sysselsettingsutvalget, professor Steinar Holden, la fram sysselsettingsutvalgets forslag, foreslo han at innføring av en mer aktivitetsbasert utføretrygd kunne starte med de unge, for eksempel de som er født etter 1990. Dette er samme aldersgruppe som Arbeiderpartiet siktet seg inn på i sitt forslag til aktivitetsreform.

– Det er bra å begynne med de unge, sier Tajik. Hun mener økningen i tallet på unge uføre viser hvor viktig det er å satse på denne gruppen.

– Dagens regjering har ikke klart å gjøre noe med økningen i tallet på unge uføre. Siden de overtok i 2013 har det vært nesten en dobling av unge uføre. Det er ikke resultat av en villet politikk fra Erna Solberg, men regjeringen har unnlatt å komme med kraftfulle tiltak for å stanse utviklingen.

Powered by Labrador CMS