ledertips

Nervøs taler?

Nervøse talere forbereder seg ofte feil, mener dansk kommunikasjonsrådgiver.

Publisert Sist oppdatert

Frykt kan få folk til å gjøre uhensiktsmessige ting, konstaterer seniorkonsulent og kommunikasjonsrådigver Anders Stahlschmidt i et innlegg hos danske lederweb.

Når det gjelder taler, kan frykten handle om at man er engstelig for å miste kontrollen: Hva hvis jeg sier noe galt? Tenk om jeg får jernteppe. Hva hvis det kommer spørsmål jeg ikke kan svare på?

For å få kontroll over situasjonen, er resultatet ifølge Stahlschmidt at mange forbereder seg FOR grundig på talen. De legger en stram plan, tilrettelegger presentasjonen ned i minste detalj og legger til mer og mer stoff.

Resultatet kan dermed bli en altfor omfattende presentasjon i et språk som er så korrekt at det føles fremmed når man står der på scenen.

Kommunikasjonsrådgiveren gir innlegget sitt en hel liste med råd om hvordan man kan forberede seg til en muntlig framføring. Dette er fem av dem:

* Snakk høyt med deg selv. Det er stor forskjell på å ha tenkt på noe man vil si og faktisk si det.

* Finn viljen inni deg. Ha klart for deg hva det er du ønsker å oppnå med talen din. Finn viljen i deg selv til å oppnå det du vil. Det er kjernen i innlegget ditt.

* Øv deg på å fortelle. Å fortelle er ikke å lese høyt eller lære noe utenat. Å fortelle er å se noe for deg mens du snakker. Øv deg, uten hjelpemidler, med å fortelle med egne ord.

* Enkle slides. Hvis du bruker PowerPoint, forsøk å unngå for mange punkter og setninger. Gjør dem så enkle at de kan leses på et øyeblikk. Bruk bare slides hvis de tilfører overblikk, oppplevelse eller dokumentasjon du ikke kan formidle muntlig.

* Tilgi deg selv. Du kommer sikkert til å gjøre noen små feil. Det gjør alle. Det som betyr noe er ikke at du feiler, men hvordan du retter opp feilen. Rett feilen uten å gjøre noe stort nummer av det. Tilgi deg selv. De færreste er opptatt av at mennesker skal være perfekte. Vi liker best at folk som er mennesker, slik som oss. Mennesker som kan gjøre feil i ny og ne.

Powered by Labrador CMS