Samfunn

NOAS stevner staten etter at en gruppe asylsøkere ble transportert fra andre mottak og til Vestleiren for over en uke siden. Organisasjonen mener dette er ulovlig frihetsberøvet. Her er generalsekretær Ann-Magrit Austenå i NOAS sammen med avdelingsleder Vanja Vujadin (t.v.) og PUs prosjektleder Rolf Heggli (t.h.) ved det tidligere Smart Club-bygget ved Råde i Østfold som er etablert som nytt ankomstsenter. Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) bak.

NOAS stevner Politiets utlendingsenhet

Organisasjonen mener asylsøkere ble utsatt for ulovlig frihetsberøvelse.

Publisert Sist oppdatert
Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) stevner Politiets utlendingsenhet etter at en gruppe asylsøkere ble transportert fra andre mottak og til Vestleiren for over en uke siden. Organisasjonen mener de ble utsatt for ulovlig frihetsberøving.
– Vi ønsker å få prøvd dette rettslig slik at vi kan få på det rene at det har foregått brudd på de klare rettsreglene som man skal ha for å få fengslet noen, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til NRK.

En gruppe asylsøkere ble lørdag 16. januar transportert fra andre mottak til Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes. Under oppholdet hevder de at de ikke fikk gå ut av leiren, og måtte bli der mens de ventet på å bli sendt ut av landet.

Politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU) sier de vil ta stilling til saken når de eventuelt får en stevning.

Asylsøkerne er nå løslatt, men må ifølge PU oppholde seg på senteret i en uke. Også dette ønsker NOAS å få prøvd rettslig for å få klargjort om bostedsplikten er i samsvar med loven.

Etter gjeldende regler må en utlending framstilles for fengsling senest 72 timer etter pågripelsen, en frist asylsøkerne og NOAS altså mener ble overskredet i minst elleve tilfeller.

Jussprofessor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo er blitt bedt om å bistå i saken. Han sier det er behov for en klargjøring av reglene. (©NTB)

Powered by Labrador CMS