Samfunn

Sentralbanksjef Øystein Olsen Norges kunngjorde torsdag at Norges Bank øker styringsrenten med 0,25 prosent – den første renteøkningen på sju år her i landet.

Nordmenn flest bryr seg ikke

7 av 10 nordmenn trenger ikke gjøre endringer i privatøkonomien når boliglånsrenta går opp. Men noen vil merke rentetrykket mer enn andre, viser undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

For første gang på sju år setter Norges Bank opp styringsrenten.

Men Norges Banks renteøkning på 0,25 prosentpoeng kom som forventet torsdag, etter å ha vært godt varslet på forhånd. Dette har også norske boliglåntakere fått med seg. Nordmenn flest tror ikke at økt boligrente i år får noen dramatiske følger for egen privatøkonomi, viser en undersøkelse Sparebank1 har fått gjennomført.

– En ti-kroning om dagen

I undersøkelsen Respons Analyse har gjort for SpareBank 1, svarer 7 av 10 av de som har boliglån at de ikke må gjøre noen spesielle tiltak om renta på boliglånet går opp i år.

Dermed tyder mye på at en boliglånsrenteøkning fra bankenes side ikke vil få de store konsekvensene for flertallet av norske boliglånskunder.

– Mange møter renteoppgangen med et skuldertrekk. Hvis boliglånsrenta øker med 0,25 prosentpoeng, vil det for de fleste ikke bety mer enn en ti-kroning eller to per dag i økte renteutgifter, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank1.

Aldri opplevd renteøkning før

Likevel oppgir 1 av 4 at en renteøkning fører til at de vil gjøre ulike tiltak i sin privatøkonomi. Tiltakene de fleste peker på er å kutte i forbruket eller spare mindre. Noen oppgir også at de vil be om lettelser på boliglånet i form av lengre nedbetalingstid eller avdragsfrihet, skriver Sperabank 1 i en pressemelding.
Det er unge låntakere som i størst grad frykter at de må gjøre endringer i sin private økonomi for å kunne håndtere høyere renter. 6 av 10 under 25 år med boliglån oppgir at en renteøkning i år får konsekvenser for dem.

– Unge boligeiere har gjerne maksimalt lån og lav til middels inntekt. De er derfor blant de første som vil merke på lommeboka at renteutgiftene stiger. Men dette er også en gruppe der mange får økt inntekt etter hvert som de får mer jobberfaring og stiger i gradene, sier Gundersen.

Med et helt nytt og høyere rentenivå i Norge, tror jeg flere må være forberedt på å prioritere annerledes i privatøkonomien

Kommer flere renteøkninger

Torsdagens økning av styringsrenten i Norges Bank er sannsynligvis bare første steg mot et høyere rentenivå.

Prognosene i Pengepolitisk rapport anslår at styringsrenten skal heves gradvis til 2 prosent ved utgangen av 2021.

Forbrukerøkonomen hos Sparebank1 mener derfor at folk flest bør tenke framover, og forberede seg på flere renteøkninger.

– Det alle bør se nøye på, er hvordan nye renteøkninger vil påvirke dem. Én økning skal gå fint for de fleste, men det er ventet ytterligere fem eller seks renteøkninger de neste årene. Med et helt nytt og høyere rentenivå i Norge, tror jeg flere må være forberedt på å prioritere annerledes i privatøkonomien, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen.

Powered by Labrador CMS