pris og rente

Nordmenn i Lykkeland

Butikkenes omsetning økte med 1,5 prosent fra mars til april. Salget av nye biler, klær og pappvin øker sterkt. Men økonomene tror tallene er et blaff. Kronekursen faller og markedsrentene stiger.

Publisert Sist oppdatert

Detaljomsetningen steg med 1,5 prosent fra mars til april i år, melder Statistisk Sentralbyrå.

Foruten biler og bensin steg omsetningsvolumet i butikkene med 1,4 prosent.
Oppgangen er mye større enn forventet. Analytikerne hadde regnet med en oppgang på 0,4 prosent (eksklusivt biler og bensin), ifølge estimater som TDN Finans har innhentet.

DnB NOR Markets hadde ventet en nedgang på 0,3 prosent (inklusivt biler og bensin).
- Detaljomsetningen har trendet klart ned, og apriltallet er et tydelig brudd med dette. Vi tviler imidlertid på at vi nå står foran en markert oppgang i forbruket, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i et analysenotat.

Tilsynelatende bra

- Det beste man kan si er at det er et tegn på at fallet flater ut, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

- Det er tilsynelatende bra tall i april. Men slik jeg ser det er det mye en korreksjon for at mars var svakt, sier han.
Bruce mener mars og april samlet sett viser at detaljomsetningen nå er på nivå med januar og februar i år.

Og dersom man sammenligner med mars og april i år med fjorårets tall har detaljomsetningen i realiteten falt.

Akutt optimisme

Nordmenn ser ut til å være rammet av akutt optimisme, slik som amerikanske forbrukere også tilsynelatende er blitt.

Den norske "Consumer Confidence Indeksen" (CCI) steg fra -0,3 i april til 2,7 i mai, og er nå på samme nivå som for ett år siden, melder analysebyrået Makrosikt.
En CCI-indeks over 0 indikerer at forbrukerne i overveiende grad venter sterkere økonomi. Under 0 tyder på at folk venter seg svakere økonomi.

- Siden forrige måling har nyhetsbildet vært preget av økende antall positive økonomiske nyheter. Børsene verden over har steget, og flere eksperter ser lysning i sikte, skriver daglig leder i Makrosikt, Hans Petter Skogstad, i en pressemelding.

- Men stigende arbeidsledighet holder forbrukertilliten tilbake, legger han til.

Økende ledighet = større forbruk?

Dagens tall fra SSB viser også at arbeidsledigheten her i landet (AKU) økte med 9 000 til 84 000 personer fra desember i fjor til mars i år.

3,2 prosent av arbeidsstyrken er nå ledige.

Sysselsettingen økte med 1 000 personer denne måneden. Totalt er 6 000 jobber mistet siden desember.

Prognoser som NAV la frem torsdag tyder på at arbeidsledigheten vil øke til 5,4 prosent (AKU) i løpet av 2009 og 2010.

- Arbeidsmarkedet fortsetter å svekke seg og vi venter at sysselsettingen kommer til å avta mer i tiden fremover. Tallene er nok i hovedsak i tråd med Norges Banks anslag som innebærer en sterk vekst i forbruket utover i året samtidig som arbeidsmarkedet svekkes, skriver Kyrre Aamdal.

Hvordan Norges Banks resonnement om økende ledighet og økt forbruk er skrudd sammen kan du lese i sentralbankens siste Pengepolitiske Rapport.

Kronen svekkes - rentene stiger

Kursen på norske kroner svekkes markert i øyeblikket, og er ned 0,14 prosent mot dollar, ned 0,09 prosent mot euro, ned 0,67 prosent mot svenske kroner og ned hele 1,45 prosent mot danske.

I pengemarkedet er tre måneders Nibor-rente nå 2,31 prosent - opp 0,05 prosentpoeng siden klokken 09:00 i dag.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 2,3 prosent.

Powered by Labrador CMS