pris og rente
Norge i tall: Lavere interesse for norske aksjer
Vi er i en fallende trend når det gjelder interessen for norske aksjer. Utlendingene reduserer aksjeinvesteringene i Norge, og det blir færre utenlandske eiere på Oslo Børs.
I 2002 var andelen av utenlandske aksjeeiere ved Oslo Børs (målt i verdi) på 27 prosent. Det var en nedgang fra 34 prosent i 2000, ifølge Oslo Børs.
Den dårlige utviklingen på verdens børser etter 2000 har noe av skylden. En annen er at eierandelen til staten har økt kraftig i den perioden - fra 23 prosent til 43 prosent (på grunn av privatiseringen av Staoil og Telenor).
Ifølge Kapitalregnskapet i utenriksregnskapet til SSB falt de direkte utenlandske investeringene fra 52 milliarder kroner i 2000 til bare 8,1 milliarder kroner i 2002. Det er aksjeinvesteringene som står for nedgangen. Mens de direkte aksje og andelsinvesteringene var på 64 milliarder kroner i 2000, var de ifjor på knappe 4,5 milliarder. Det vil si en reduksjon på nesten 93 prosent.
Også utenlandske aksjeinvesteringer viste en nedgang - fra 25 milliarder kroner i 2001 til i underkant av 7 milliarder i fjor. Men utenlandske investeringer i andre verdipapirer enn aksjer var høye i 2002. Det ble blant annet kjøpt og solgt omsettelige obligasjoner for 36 milliarder kroner av utenlandske kredittforetak (ikke inkludert banker).
Ifølge SSBs definisjon inkluderer direkte investeringer transaksjoner der kjøperen blir sittende med påvirkningskraft i selskapet. Det vil si både når et selskap kjøper opp et annet og aksjekjøp som gir kjøperen en eierandel på over 10 prosent. I tillegg kommer til reinvestert fortjeneste og annen kapital (typisk lån mellom mor- og datterselskaper).