Samfunn

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater anklages for krigsforbrytelser i Jemen, der de har kriget mot Houthi-militsen siden 2015.

Norge stanser våpeneksporten til Emiratene

Redd Barna jubler.

Publisert Sist oppdatert

Utenriksdepartementet stanser all eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater som følge av landets krigføring i Jemen.

– Etter en helhetlig vurdering av situasjonen i Jemen og av den økende risikoen knyttet til De forente arabiske emiraters militære engasjement i Jemen, besluttet Utenriksdepartementet 19. desember 2017 å suspendere gyldige lisenser for A-materiell (våpen og ammunisjon) til De forente arabiske emirater, opplyser UD onsdag.

– Nye eksportlisenser av A-materiell til De forente arabiske emirater vil i denne situasjonen ikke bli innvilget, heter det videre.

Krigsforbrytelser

Norske våpenprodusenter solgte i fjor våpen, ammunisjon og annet militært materiell for over 100 millioner kroner til De forente arabiske emirater, som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

Eksporten fortsatte i 2017, og både tidligere utenriksminister Børge Brende (H) og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) har overfor Stortinget forsikret at ingenting tyder på at norsk krigsmateriell har vært benyttet i Jemen.

Mindre skråsikker

En representant for ammunisjonsfabrikken Nammo var mindre skråsikker under en høring i utenrikskomiteen på Stortinget og sa at han «ikke trodde» at norsk ammunisjon ble benyttet i Jemen.

SV krevde på bakgrunn av dette full stans i alt salg av ammunisjon til De forente arabiske emirater og av forsvarsmateriell til Saudi-Arabia, som siden mars 2015 har ført krig mot den lokale Houthi-militsen i Jemen med store sivile tap som følge.

Endret syn

Utenriksdepartementet har nå endret syn på saken og vil være føre var.

– Dette betyr at det ikke skal eksporteres våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater. Eksport av våpen og ammunisjon til Saudi-Arabia er ikke tillatt, opplyses det.

Departementet lover videre å senke terskelen for å avslå lisenser for eksport av B-materiell og flerbruksvarer til militær bruk til land som deltar i krigføringen i Jemen.

Tydelig signal

Redd Barna gleder seg over at UD gir etter for kravet.

– Viktig og riktig, mener Redd Barnas kommunikasjonssjef Line Hegna.

– Det er fantastisk at regjeringen endelig tar ansvar for å stanse eksport til et land som er aktiv part i bombingen av skoler og sykehus, og dette sender et tydelig signal til andre land om å følge etter, mener hun.

Redd Barna er blant dem som har reagert sterkt på at UD har gitt eksportlisens for krigsmateriell til land som deltar i den saudiledede krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen, som ifølge FN har krevd tusenvis av sivile liv.

– Vi forventer også at regjeringen gransker den våpeneksporten som allerede har skjedd, for å bekrefte eller avkrefte om noe norsk utstyr kan ha blitt brukt i krigen i Jemen, sier Hegna.

Powered by Labrador CMS