Næringsliv
Norsk safari-satsing i Afrika
Skal du ha stilige safari-klær? Ja, da er løsningen Safari Classics, selskapet dannet av tre norske gründere.
Det hele startet i en bar i Kenyas hovedstad Nairobi for fem år siden. Der fant nordmennene Vegard Heskestad og Bjørn Engh ut at de delte lidenskap for Afrika med drømmen om å drive egen bedrift.
Nå står Hillsboro Safari Classics klar til å erobre det lukrative markedet for eksklusive safariklær.
Det var Engh som kom på ideen om å lage klærne. Han hadde spesielt godt kjennskap til Kenya og Øst-Afrika og hadde under besøk til eksklusive lodger lagt merke til at passende klær ikke ble solgt.
Den opprinnelige ideen var å opprette bedriften i Kenya, men på grunn av stigende politisk og økonomisk ustabilitet ble Sør-Afrika valgt i stedet.
- Det angrer vi ikke på, sier Heskestad.
For fire år siden dro han ned til Cape Town for å sondere terrenget og begynne arbeidet med å produsere klærne. I Cape Town fant han mye knowhow og gode tekstilleverandører samt rimelige kostnader.
Engh sto for design, mens Heskestad hjalp til med å finne riktige tekstil, skreddere og systuer. De to fikk hjelp fra en tredje partner, Johnny Kruse.
Utenom kjærlighet for Afrika og en drøm, hadde ingen de «riktige» kvalifikasjonene.
- Vi er glade amatører og kvartstuderte røvere, sier Heskestad.
For å finansiere bedriften jobbet de tre med diverse jobber på si og investerte to millioner kroner av egne sparepenger samt litt hjelp fra en ekstern investor. De har ikke søkt om lån og har ingen gjeld.
Heskestads lidenskap for Afrika begynte da han som 18-åring skulle besøke en kamerat i Guinea-Bissau.
- Det var en annen verden og umiddelbar forelskelse, sier han.
Et par år senere fikk han med to venner på en kjøretur fra Oslo til Cape Town som tok ett år.
STARTER STORSALGET
Selv om de første jakkene var klare for et par år siden og noe har vært solgt i en butikk i Cape Town, er det først nå at Safari Classics regner med å få noen inntekter.
- Vår ide var å utvikle hele konseptet først og levere fult utstyr.
Safari Classics har nå 27 ulike produkter i sitt utvalg, fra jakker til støvler. Og alt skal være i klassisk britisk stil som forbindes med kolonitiden og eksilbefolkning i Kenya.
De norske gründerne har startet forhandlinger med kjøpere og er i ferd med å markedsføre seg til andre potensielle kunder. Nylig presenterte de produktene til Harrods i London, som ga positiv tilbakemelding, sier Heskestad. Men vel så viktig blir det å satse på reisearrangører som kan gi sine kunder tips om hvor de kan kjøpe klærne.
- Det er bedre enn å kjøpe noe halvfint i London før de drar, sier Heskestad.
Selv om de står på tampen til hva de håper blir en suksess, innrømmer Heskestad at det har vært tøft å komme så langt.
- Alt tar tre ganger lengre enn man hadde trodd og blir dyrere, sier han.
I Haskestads tilfelle har han måttet bruke mye tid på å finne akkurat riktig type stoff samt de skredderne og systuene som kunne tilby fleksibilitet kombinert med kontroll for nordmennene.
- Våre produkter er veldig omstendelige. Det er mye arbeidsprosess å sette sammen, sier han.