Brasil

Norske selskaper satser i et kriserammet Brasil

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har to av Norges økonomiske flaggskip, Yara og Aker Solutions, begge meldt om nye kontrakter i Brasil.

Yara vil investere rundt 2,2 milliarder kroner i utvidelse og modernisering av Rio Grande-fabrikken sør i Brasil, en av landets viktigste landbruksregioner. Utvidelsen vil stå ferdig i 2020 og blir en av de største og mest moderne gjødselfabrikkene i Latin-Amerika, opplyser selskapet.

Yara anslår at det nye anlegget vil skape mer enn 1.000 jobber direkte og ytterligere 3-4.000 tusen arbeidsplasser indirekte, og dermed bidra betydelig til den økonomiske aktiviteten i regionen.

Aker Solutions har inngått en avtale med Petrobras for vedlikehold og andre tjenester for undervannsinstallasjoner på brasiliansk sokkel. Kontrakten er verdt 1 milliard kroner og strekker seg over tre år, med mulighet for en forlengelse i ytterligere tre år

– Brasil er et nøkkelmarked i offshorebransjen. Vi har vært i landet i nesten fire tiår og vil finne løsninger for å hjelpe Petrobras med å utvinne deres oljeressurser på den mest effektive og bærekraftige måten som er mulig, uttalte administrerende direktør Luis Araujo ifølge NTB ved offentliggjøringen.

Det ville en gang for ikke så veldig lenge siden ha blitt mottat med trampeklapp, men ikke nå. Brasils økonomi halter mot et sommer-OL som ingen lenger gleder seg til. Financial Times omtaler situasjonen som den verste siden 1930-tallet.

Det er ille for landet som stolt representerte B i en BRIC, men som ikke lenger får være med når finanseliten diskuterer "fremvoksende økonomier" - ikke at det spruter av Russland, India og Kina heller for tiden. Men i Brasil står det ekstra ille til.

Søndag bestemte et flertall i nasjonalforsamlingen at president Dilma Rouseff, den forrige sosialistlederen Lulas utvalgte etterfølger, skal stilles for riksrett. Rousseff er blitt upopulær som følge av anklager om økonomiske misligheter i budsjettsaker og mistanke om innblanding i Petrobras-korrupsjonsskandalen.

Mange av de folkevalgte som stemte søndag er selv blitt tiltalt for korrupsjon. Ifølge organisasjonen Congresso en Foco er mer enn 300 av representantene, det vil si over halvparten av underhuset, under etterforskning for korrupsjon, bedrageri eller valgfusk.

President i knipe

Søndag stemte et flertall på over to tredeler av underhuset i kongressen i Brasil for å stille landets president, Dilma Rousseff, for riksrett.

  • Rousseff anklages for å ha trikset med nasjonalregnskapet i forkant av gjenvalget i 2014.
  • Nå skal senatet, som er overhuset i kongressen, avgjøre om det skal reises sak mot Rousseff.
  • Det er 81 medlemmer i senatet, og det kreves kun simpelt flertall for å stille presidenten for riksrett. Senatet samles trolig i starten av mai for å ta stilling til saken.
  • Dersom det tas ut sak mot Rousseff, suspenderes hun fra posten som president i 180 dager mens riksrettssaken behandles. Visepresident Michel Temer tar over.
  • Hvis Rousseff kjennes skyldig i riksrettssaken, er det opp til senatet å avgjøre om hun skal avsettes. Her kreves to tredels flertall for å avsette presidenten. Dersom det ikke oppnås, kan hun vende tilbake til presidentkontoret.
  • Blir hun avsatt, fortsetter visepresident Temer i posten fram til neste valg, som skal holdes senest i 2018.

Kilde: NTB

Powered by Labrador CMS