Samfunnsansvar

UiO, her ved SV-huset på Blindern campus, er blant universitetene som trekker sine investeringer i fossile selskaper.

Norske universiteter kvitter seg med olje, kull og gass verdt millioner

Flere av landets største utdanningsinstitusjoner fjerner fossile selskaper fra sine fondsplasseringer.

Publisert Sist oppdatert

Non-profit-organisasjonen UNIFOR, som forvalter investeringer for de største lærestedene og andre stiftelser i Norge, har lagt en strategi om å bli fossilfri innen fem år.

Onsdag meldte Universitetet i Oslo, NTNU og NMBU at de vil begynne å fjerne fossile selskaper fra sine fondsplasseringer i 2017. I følge Framtiden i våre hender vil utsalget være på 183 millioner kroner.

– Det er en merkedag i norsk miljøhistorie når Norges fremste kunnskapsinstitusjoner sender et så positivt signal på vegne av miljøet, sier konstituert leder miljøorganisasjonen, Christoffer R Klyve.

UNIFOR har en forvaltningskapital på om lag to milliarder kroner og forvalter penger som går til forskning.

Den grønne overgangen hos norske universitet er en del av en større internasjonal trend. Ifølge Klyve har 43 britiske universiteter meldt at de trekker investeringer i fossil energi. Mye av pengene som trekkes ut av fossile selskaper skal reinvesteres i «mer bærekraftige selskaper».

– Vi er altså del av en internasjonal bølge, sier Klyve, som mener strategien «kan lønne seg både for miljøet og som investor.»

Studentkampanje

FIVHs studentlag i Oslo har ifølge Fremtiden i våre hender kjørt en kampanje for et fossilfritt UiO.

– Vi har jobbet lenge med dette, og vi er utrolig glad for at det faktisk skjer. Vi er veldig glad for at UiO og UNIFOR nå tar lederskap i miljøsaken, sier Hanna Høiland i studentlaget i Oslo.

Powered by Labrador CMS