toppsjefen

Hans-Tore Bjerkaas

NRKs mann

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas har fått gjennomført en stor omorganisering i NRK til overraskende lite støy til NRK å være. Les mer om dette og andre sider ved Hans-Tore Bjerkaas' lederskap i Ukeavisen Ledelses Toppsjefen-analyse.

Publisert Sist oppdatert
Toppsjefen

Hans-Tore Bjerkaas er innsideren som har jobbet i NRK i så godt som hele sitt yrkesliv. Han kan NRK fra nord til sør, fra loft til kjeller, og de ansatte er strålende fornøyde med sjefen. Enkelte hodejegere legger imidlertid atskillig mer skepsis for dagen. Dét kommer frem når Ukeavisen Ledelse denne uken har lagt lederskapet til kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas under lupen i serien «Toppsjefen».

Ansatte mest positive

Ukeavisen Ledelse har i en årrekke analysert norske toppsjefers lederskap.

ved hjelp av innspill ansatte, ledere, hodejegere, bransjekjennere og ledelseseksperter. Ti lederskapskriterier vurderes, og panelet ovenfor har gitt Bjerkaas i alt 72 av 100 mulige poeng. Med denne poengsummen krabber kringkastingssjefen så vidt over den gjennomsnittlige scoren for norske toppledere, som ligger på 71,4 poeng etter at i alt 46 toppledere er vurdert.

Tar man den bakenforliggende poenggivningen nærmere i øyesyn, viser det seg imidlertid de ansatte er langt mer positive til sjefen enn folk utenfra. Hadde de ansatte i panelet alene fått bestemme utfallet av denne analysen, hadde Bjerkaas endt opp på hele 80 poeng, hvilket hadde kvalifisert til en andreplass på Ukeavisen Ledelses Toppsjef-rangering. Etter Rune Bjerke i DnB NOR, men foran utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Faglig sterk

Bjerkaas' popularitet blant sine egne skyldes lederstil, men også faglig bakgrunn.

Da tromsøværingen Hans-Tore Bjerkaas ble kringkastingssjef den 19. mars 2007, var han den første topplederen i NRK som var hentet fra egne rekker.

Han startet sin karrière som radio- og fjernsynsjournalist i NRK Troms allerede i 1977, og var i sine yngre dager blant annet programleder for det populære ungdomsprogrammet Halvsju på TV. Fra 1986 og fram til i dag har han - med unntak av en ett års gjesteopptreden som programredaktør i TV2 - hatt en rekke forskjellige lederstillinger NRK.

– Jeg sier ikke at andre ikke ville klart det samme, men i hans tilfelle er det tydelig at han vet hva han snakker om når han leder NRK. Han kjenner hele rekka; Marienlyst og distriktskontorene. Dét gjør at vi setter pris på ham, sier en ansatt.

– Vi har aldri hatt noen kringkastingssjef som har hatt i nærheten av samme innsikt. Vi stoler på Bjerkaas' evne til å analysere og evne til å tenke helhetlig til NRKs beste.

Mange beskriver Bjerkaas som en åpen og inkluderende sjef som lytter til menneskene rundt seg før han tar en beslutning. Dette er en egenskap det settes stor pris på internt, men en ekspert på ledelse mener at kringkastingssjefens lytteregenskaper kan være hans svake punkt som leder.

– Jeg tror han fort kan lytte for mye. I en organisasjon som NRK får en leder råd i alle retninger.

Solid etikk

Bjerkaas beskrives over hele fjøla som en hyggelig og hederlig fyr, og når det kommer til integritet og etikk, er ingen av de 15 personene Ukeavisen Ledelse har snakket med i tvil: Her er Hans-Tore Bjerkaas bunnsolid. Det er på dette punktet de gir ham klart høyest score; i gjennomsnitt 9 av 10 mulige poeng.

På andre områder er imidlertid flere av de hodejegerne Ukeavisen Ledelse har snakket langt mer skeptiske til Bjerkaas' topplederegenskaper enn det de ansatte og de fleste bransje- og ledelsesekspertene er.

– Han er en leder med veldig ensidig bakgrunn, og vi har da heller ikke sett særlig mye omstilling i NRK etter at Bjerkaas ble leder. Det har vært noen omorganiseringer og vært snakk om å kutte litt kostnader, men dette er antakelig småtteri i forhold til hva som burde vært gjort. NRK får store statlige overføringer, og sannsynligvis burde de jobbe mer forretningsmessig. En kringkastingssjef bør dessuten i større grad stå frem i mediene. Bjerkaas er så å si helt anonym, sier en hodejeger.

factbox_2

Toppsjefen
Powered by Labrador CMS