Samfunn

Organisasjonene Nei til atomvåpen, LO, Norsk Folkehjelp, Norges Fredsråd, Norske leger mot atomvåpen, Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom og ICAN Norge arrangerer markeringen "Hiroshima 70" på Youngstorget i Oslo i 2015.

Ny giv for Nei til atomvåpen

I går ble det fremmet et forslag i Stortinget om at Norge skal utrede muligheten for å signere FN-avtalen om et forbud mot atomvåpen. Organisasjonen Nei til atomvåpen ser nye muligheter etter at ICAN fikk fredsprisen. .

Publisert Sist oppdatert

SVs forslag vil ikke få flertall i Stortinget slik det lyder i dag. Men det kan hende at det kan bli flertall for en utredning i en eller annen form, dersom man finner en ordlyd Arbederpartiet kan si seg enig i. Dette setter organisasjonen Nei til atomvåpen sin lit til. Da det sist fredag ble annonsert at fredsprisen i år tildeles Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN), ga det ny inspirasjon også til Nei til atomvåpen. De mener norske politikere kan sende et viktig signal til verden, dersom de blir enige om å se på FN-avtalen om atomvåpenforbud med et nytt blikk.

«Det vil sende et tydelig signal til parlamentarikere i likesinnede land,» skriver Nei til Atomvåpen i en pressemelding.

De mener det vil være svært positivt om Stortinget tar et slikt første, viktig skritt for «demokratisk styring av Norges atomvåpenpolitikk, i en situasjon der regjeringen ikke lytter til de 80 prosent av befolkningen som ønsker at Norge skal signere på FN-avtalen om forbud mot atomvåpen».

NATO-forsvar

Det er naturlig at Norge, som baserer sitt forsvar på NATO, må ha en utredning for å kartlegge mulighetene for å knytte seg til avtalen. Fra før har Norge en politikk om at atomvåpen ikke skal utplasseres på norsk territorium i fredstid.

«Det er nå på tide å utvide dette til å gjelde i alle situasjoner, i fredstid, krisetid og krigstid. Videre må man ta stilling til om atomvåpen plassert andre steder i verden skal kunne brukes på Norges vegne,» skriver organisasjonen.

Den som bruker atomvåpen først, vil tape all legitimitet i en konflikt

Nei til atomvåpen har imidlertid liten tiltro til at Regjeringen vil benytte seg av et bredt utvalg av de beste ekspertene på dette feltet i en slik utredning, fordi store deler av ekspertmiljøene ikke støtter Regjeringens syn på virkningen av et forbud.

Organisasjonen krever derfor at Stortinget også tar et selvstendig ansvar for å få fram kunnskap på dette feltet, og ikke «bare lener seg tilbake og venter på en utredning fra Regjeringen». T

Fredsprisutdeling

Til fredsprisutdelingen i Oslo i desember vil det komme mange eksperter som har vært sentrale i det humanitære initiativet og i forbudsforhandlingene.

Nei til Atomvåpen oppfordrer Forsvars- og utenrikskomiteen til å benytte anledningen til å arrangere høringer om atomvåpen, slik at ekspertenes kunnskap kan bidra til de kommende debattene i Stortinget.

«Det er på tide at alle norske politikere tar inn over seg det "folk flest" har skjønt for lenge siden: Atomvåpen er ubrukelige våpen. Den som bruker atomvåpen først, vil tape all legitimitet i en konflikt. Bruk av atomvåpen er heller ikke akseptabelt som hevn. Derfor virker avskrekking med atomvåpen dårlig mot de truslene vi står overfor i dag,» skriver organisasjonen.

De mener at det å ha atomvåpen i høy beredskap, klar til å skytes ut på få minutter, ikke skaper sikkerhet.

«Det utgjør derimot en uakseptabel risiko for at atomvåpen kan bli brukt - i sinne, ved en misforståelse, ved tekniske uhell, ved sabotasje eller ved terrorisme,» avslutter de.

Powered by Labrador CMS