Samfunn

Hedmarktoppen folkehøyskole.

Ny søkerrekord for folkehøgskolene

Økende karakterpress gjør behovet for et annerledes år stadig større.

Publisert Sist oppdatert

For femte år på rad opplever folkehøgskolene søkerrekord. Nylig avsluttet over 7700 elever sitt folkehøgskoleår.

Det er foreløpig en ny rekord, men rekorden blir ifølge Folkehøgskolene ikke stående lenge.

Ved skolestart i august stiger nemlig elevtallet på nytt.

– Det er ikke lenger noen tvil om at det er populært å gå på folkehøgskole. Mer enn noen gang viser ungdommen at de har behov for et pusterom etter videregående skole, før de går videre med andre studier. Uten både karakterer og eksamener klarer folkehøgskolene å gi elevene lyst og motivasjon til å lære mer, sier informasjonsrådgiver for Folkehøgskolene Marit Asheim i en pressemelding.

20 prosent flere velger folkehøyskole

Elevene oppgir behovet for å gjøre noe annet før videre studier som viktigste årsak til å velge folkehøgskole, sammen med spennende fagtilbud og et godt sosialt miljø.

Generelt har økningen i elevtall til folkehøgskolene vært stigende siden 2004. I dag går det 20 prosent flere elever på folkehøgskole enn det gjorde for ti år siden. Folkehøgskoleelevene utgjør over 11 prosent av et årskull.

– Årsaken til veksten er sammensatt. Likevel er den først og fremst et tydelig signal til resten av skole-Norge. Stadig flere av våre elever forteller at de er slitne etter karakterpress på videregående. Selv når de er sikre på videre utdanningsvalg, trenger de rom for å senke skuldrene og bli tryggere på seg selv. Dette finner de på folkehøgskolen, sier Asheim.

Over halvparten av årets elever oppgir at folkehøgskoleåret har hjulpet dem med å finne ut hva de skal gjøre neste år. Mange hadde i tillegg klare studieplaner før de startet på skolen.

Powered by Labrador CMS