DP helg

Dag Alveng.

Ny utstilling med Dag Alveng sparker i gang Telemark Kunstmuseum

Publisert Sist oppdatert

Etableringen av Telemark kunstmuseum vil markeres sammen med åpningen av Dag Alvengs nye utstilling «Tungt vann og dype daler» og boklansering lørdag 30. oktober kl.13.00.

Kunstfotograf Dag Alveng har reist rundt i Telemark i to år med fotoapparat. Den nye utstillingen viser en helt ny fotoserie fra Telemark samt utvalgte verk fra tidligere serier.

Til utstillingen er det laget en bok som presenterer hele den fotografiske reisen. Boken er utgitt av Forlaget Press og blir lansert på åpningsdagen. Det er den prisvinnende forfatteren Amalie Kasin Lerstang fra Notodden som har skrevet tekstene til boken som utgis med engelsk tale.

Dagen markerer også at Telemarksgalleriet endrer navn til Telemark kunstmuseum.

Dag Alveng (f. 1953) er en av våre fremste og mest betydningsfulle fotokunstnere. Han har helt siden 1970-tallet hatt en internasjonal kunstnerkarriere og er representert i samlingene til flere av verdens ledende museer.

I prosjektet «Tungt vann og dype daler» er det kunstnerens møte med Verdensarven og Telemark som står i sentrum. Hvordan kan verdensarven fungere som påvirkningskraft og inspirasjon i profesjonell kunst? Og hvordan kan samtidskunst inspirere til større kunnskap om verdensarven? Dette er noen av spørsmålene som er utgangspunktet for Alvengs nyeste fotoprosjekt.

– Tungtvannsaksjonen har lenge vært en stor interesse for meg, og i 1983 fotograferte jeg heltene fra Telemark, for amerikanske TIME Magazine. Som en del av prosjektet «Tungt vann og dype daler» har jeg tilbragt flere uker i Rjukan og på Notodden. For å bedre forstå, lære om, samt oppleve Telemark og verdensarven, samtidig som jeg fotograferer, sier Dag Alveng.

Hans målsetning er å lage sterke, magiske, og vakre fotografier av ren natur og av menneskeskapte objekter.

– Å finne stedene som formidler følelsen og grunnlaget for disse stedenes plass på UNESCOs verdensarvliste gjennom vakker og sterk kunst er målet med prosjektet, sier kunstneren.

Utstillingen viser også bilder fra noen av kunstnerens tidligere kunstprosjekter, og gir dermed en bred presentasjon av kunstnerskapet. Utvalgte verk fra Sommerlys, Vinterlys, Racing og Wilse blir en del av utstillingen.

Det lavmælte uttrykket i Alvengs fotografier løfter en gammel trerot, en fjellvegg, eller rester av gammel industri opp til estetiske kunstobjekter. Kunstnerens øyne festes ved tidligere umerkbare detaljer og gjennom fotografiene blir publikum invitert inn i dette annerledesblikket på våre omgivelser.

Utstillingen er kuratert av Susanne Grina Lange og Helene Brekke ved Telemark kunstmuseum NIA.

Utstillingen åpner lørdag 30. oktober kl. 13.00 og varer til 9. januar 2022.

Tale for dagen blir ved Maja Foss Five, leder hovedutvalg kultur i Vestfold og Telemark fylke og Anna Hereid, direktør ved Norsk industriarbeidermuseum.

Åpningstale ved Per Bjarne Boym, kunsthistoriker og kunstkritiker.

Den kjente strengemesteren Knut Reiersrud og folkesanger Anne Gravir Klykken står for musikken denne dagen.

Powered by Labrador CMS