Næringsliv

Økonomisk fornuft går i arv

Den skal tidlig krøkes, den som skal få god styring på sin privatøkonomi.

Publisert Sist oppdatert

Om barn vokser opp til å få en positiv holdning til økonomi, har sterk sammenheng med om foreldrene har vært flinke til å snakke om dette temaet mens ungene var små, viser forskning.

- Det ser ut til å være en positiv sammenheng mellom de økonomiske holdningene vi har som voksne, og de holdningene våre foreldre hadde da vi var små, sier førsteamanuensis Ellen Katrine Nyhus ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Agder til Forskning.no.

Forskerne vil gjerne at skolene skal ha mer opplæring om økonomisk atferd.

- Hvis en vil øke den sosiale mobiliteten, altså mulighet for bevegelse mellom ulike sosiale klasser, er det viktig at barn får opplæring i økonomi og generell forbrukerkunnskap i grunnskolen, sier Nyhus.

Evne til å se konsekvensen av sine handlinger påvirker i hvilken grad folk oppfyller spareplaner, sparer til pensjon, betaler ned gjeld og unngår impulskjøp, viser internasjonale studier.

Sammen med Paul Webley ved University of London har Nyhus sett på økonomisk psykologi. Hva gjør at noen handler ut fra hva som skjer her og nå, mens andre tenker på mulige konsekvenser?

- Mye tyder på at fremtidsorientering læres i en rekke ulike sammenhenger, og ikke bare i tilknytning til økonomiske problemstillinger, sier Nyhus.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS