pris og rente

Økt mislighold

Flere av boligbyggelagene merker at det blir vanskeligere å få inn husleien. Og du må være klar over at noen ganger kan naboens betalingsproblemer også ramme deg.

Publisert Sist oppdatert

Selv om du har god økonomi, kan dette endres kjapt dersom naboen din ikke kan betale regningene. Du skal huske at borettslaget hefter solidarisk. Dersom en leietaker ikke betaler husleien, kan du og de andre eierne, risikere å måtte betale en ekstra sum. Skumlest er det for dem som bor i mindre borettslag med høy fellesgjeld. Her kan det ramme så hardt at du risikere å måtte flytte. Men hvem vil kjøpe en leilighet hvor man blir ansvarlig for en enorm fellesgjeld? Og hvor lett er det å få inn nye leietakere?

Men kanskje er du forsikret.

- Det er en vesentlig forskjell mellom borettslag tilknyttet Tromsø boligbyggelag (TBBL) og frittstående borettslag, forteller informasjonssjef Ola Lillenes i TBBL. TBBL er forretningsfører både for borettslag tiknyttet selskapet og frittstående borettslag.

- Alle borettslag i TBBL er forsikret igjennom boligsamvirket. En liten sum i året som går til en forsikring, slik at vi skal hindre at slike ting skal skje. Men de som ikke er bygd av oss, har ikke denne ordningen. De kan selvfølgelig forsikres på en annen måte, men det er generelt et problem at de ikke er forsikret, sier Lillenes.

I TBBL har de den siste tiden merket en økning i mislighold av husleieinnbetalingen. Noe kan relateres til en økt forvaltningsportefølje, men ikke alt. Det er spesielt i nye frittstående borettslag, med lave innskudd og høy husleie at de har merket det økte misligholdet.

- Det virker som om dette er symptomatisk. For mange går det ikke lenger når avdragsfriheten, som gjerne omfatter de første årene, slutter. Da smeller husleien i været, og de takler ikke de økte avdragene, sier Lillenes.

Det er ikke merkelig at TBBL har merket stadig flere saker der man har måttet gå til det skritt å skifte lås i døren. Tidligere i november opplyste NRK at Namsmannen i Tromsø har hatt en rekordaktig vekst i antall saker. Økningen var på 144 prosent!

ØKTE GEBYR

Fra andre deler av landet får vi like signaler. Det er vanskeligere å få inn penger. Informasjonssjef Ole Irgens i Bergen og Omegn boligbyggelag (BOB) forteller at de merker tendensen ved at gebyrene for de mer alvorlige misligholdende øker.

- Antall begjæringer om tvangssalg er redusert fra 2000, og kan komme til å ligge på fjorårets nivå når året avsluttes, og det kan tyde på at antall faktiske utkastelser vil reduseres en god det i forhold til 2001. Men det vi merker, er at det blir flere alvorlige purringer. Mens inntekten fra vanlige purringer er gått ned i forhold til fjoråret, får vi stadig høyere inntekter fra de mer alvorlige misligholdelsene. Altså når det nærmer seg utkastelse. Det kan tyde på at folk venter så lenge som mulig, at de tøyer strikken det de kan, før de betaler, sier Irgens.

Audun Tung i Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB) kan fortelle at også de har merket en økning i antall personer som ikke betaler husleien.

- Det har alltid vært en del, men vi merker at det nå er mer en tidligere, sier han.

UENDRET

Ikke alle merker nedgangen. Informasjonssjef Åge Pettersen i OBOS, og informasjonsleder Liv Ulveseth i USBL forteller at de i liten grad har merket at flere ikke betaler sine regninger i tide. Heller ikke advokatfullmektig Cecilie Due i Asker og Bærum boligbyggelag har merket den store endringen.

- Slik det er i dag har vi ikke merket store endringer i husleieinnbetalingen.. Men vi forbereder oss på at misligholdet kan øke, sier Due.

Powered by Labrador CMS