Samfunn

Olje- og energiminster Tord Lien tror norsk gassindustri går en god tid i møte.

Olje- og energiministeren til kritikerne: – Det er greit med en liten realitets-sjekk en gang i blant

«Veldig mange urovekkende signaler våren 2014» er snudd til optimisme knyttet til norsk gasseksport. Olje- og energiministeren ber kritikerne ta en realitets-sjekk.

Publisert Sist oppdatert

Etter at EU annonserte sin nye energisatsing, inkludert den såkalte «vinterpakken», har Olje- og energiminister Tord Lien ikke lagt skjul på sin entusiasme.

For kun to år siden var stemningen en helt annen. Sterke stemmer i EUs innerste korridorer tok til orde for å gjøre unionen uavhengig av gassimport.

– Det kom veldig mange urovekkende signaler våren 2014, sier Lien, og utdyper:

– Det var sterke endringer i markedsaktørbildet, og sterke røster i EU som tok til ordet for å gå ganske langt bort fra ideen om det frie markedet som ligger som en kjerne for hele EU som konsept.

Lobbyvirksomhet

Lien bekrefter at representanter for Norge har hatt en rekke samtaler med både kommisærer og visepresident i EUs energisatsing, Maroš Šefčovič, spesifikt rettet mot Norges rolle som tilbyder av energi til Europa gjennom gasseksport.

Det har også pågått samtaler med energiministrene i blant andre Sverige og Danmark, for å sikre at norsk gass fortsatt skulle være sentral i europeisk energipolitikk.

– Vi har tjent stort på å velge å organisere vår gasseksport basert på rørledninger. Når vi nå skal fortsette å investere i ny gassproduksjon, er det klart vi har tjent på at vi har hatt et trygt og godt marked å eksportere til. Det har vært nyttig for oss fordi vi har hatt et trygt og godt marked, og det har vært nyttig for Europa fordi de har fått kostnadseffektiv tilgang på energiressurser, sier Lien, som bekrefter at omfattende investeringer i gassnæringen vil komme i nær framtid:

– Nå skal vi gjøre store investeringer for å videreutvikle denne produksjonen, både i produksjonsanlegg og i logistikken.

I ukene som ledet fram til lanseringen av EUs «vinterpakke» var Olje- og energidepartementets representanter svært aktive i arbeidet med å gjøre verdien av norsk gasseksport synlig for EUs energitopper. Lien kaller omfavnelsen som omsider kom for «hyggelig».

– Det som først og fremst er viktig er at vi har fått klare signaler om at gasskonsumet vil fortsette å være høgt. Det medfører også at importbehovet vil bli større, fordi gassproduksjonen i EUs egne medlemsland går ned, sier ministeren.

Norge i en mellomposisjon

EU understreker at de har som mål å bli mindre avhengig av importert energi.

– Hvordan defineres Norge i den sammenhengen? Betraktes norsk gass som egenprodusert energi eller en importvare?

– Vi har vært opptatt av å si nettopp det, at det er unaturlig å se på oss som et tredjeland. Og det mener jeg de skriver ganske klart og tydelig i «gasspakken», at de ser på oss som en særlig god partner på energisida. (…) Men man kan ikke bare velge å overse at Norge ikke er et EU-medlem. De har et helt eget syn på Norge, og vi veldig fornøyd med at de er så tydelige på det.

Fornybart

Mye av kritikken som har blitt rettet mot norsk energipolitikk omhandler manglende satsing på fornybar energi og eksport av fornybar energi.

– Det noterer jeg meg. Og jeg er helt enig, det bør vi selvfølgelig også gjøre. Men man må ikke glemme størrelsesordenen i dette. Eksport av gass er den suverent største eksportartikkelen fra Norge.

I energisamarbeidet med EU trekker Lien fram to punkter:

– Det ene er kommunikasjon rundt at de faktisk kommer til å trenge å importere gass i et generasjonsperspektiv. Så har vi vært opptatt av å si at gass er bra for klima, både fordi det reduserer klimagassutslippene raskt og kostnadseffektivt når det erstatter kull i kraftsystemet, og er en meget solid back-up for fornybar kraft som ikke er regulerbar, som vind og sol av naturlige årsaker ikke er.

Videre peker Lien på at regjeringen har økt eksportkapasiteten av fornybar kraft med 50 prosent. Likevel mener han mange vil ha godt av å gjøre en realitetssjekk:

– Det faktiske forholdet er at eksporten av norsk gass er omtrent ti ganger større enn den totale fornybare kraftproduksjonen i Norge. Eksporten av gass er hundre ganger større enn dagens eksport av fornybar kraft.

– Det betyr ikke at vi ikke skal satse på fornybar kraft, jeg mener det er fornuftig å fortsette å øke både produksjon og eksport av fornybar kraft i Norge. (…) Det er greit med en liten realitetssjekk en gang i blant. EU hadde aldri brukt mye tid på å fortelle at Norge er en viktig energipartner hvis det bare hadde vært basert på vannkraft, slår Lien fast.

(Artikkelen fortsetter under grafikken)

Utforsk hvor mye energi hvert enkelt europeisk land må importere, prosentvis:

Lønnsomhet

At norsk gass er en sentral del av det mye omtalte «grønne skiftet», både hjemme og i Europa, er det ifølge Lien ingen tvil om:

– Vi kan ikke få dette til å bli en enten-eller-debatt. Gass er vanvittig mye større enn fornybar. Vi skal gjøre begge deler. Det grønne skiftet kan i alle fall ikke skje hvis vi holder på med ulønnsomme greier. Skal man erstatte den suverent største industrien i Norge med ulønnsomme greier, blir det dårlig butikk. Vi skal fortsette å eksportere kraft så lenge det er lønnsomt. Hvis vi da i tillegg kan bidra til mer bærekraftige energisystemer i Europa, både med eksport av gass og med eksport av fornybart, er det kjempeflott. Men vi kan ikke finansiere framtida med ulønnsomme løsninger.

Powered by Labrador CMS