etikk og samfunnsansvar

– Oljeaktivitet i sør kan få følger for Lofoten

Oljevirksomhet sør for Lofoten vil kunne ramme de samme områdene som regjeringen har skjermet, mener Havforskningsinstituttet.

Publisert Sist oppdatert

Havstrømmene vil frakte oljesøl fra åpnede blokker i sør rett inn i de mest sårbare områdene i Lofoten, melder NRK.

– Simuleringene viser at det er her vi vil få de største miljøkonsekvensene for torsk, sild og sjøfugl. Konsekvensene av et utslipp herfra blir større enn ved oljevirksomhet i områdene utenfor Lofoten og Vesterålen, sier leder Erik Olsen for forskningsprogrammet Olje og fisk ved Havforskningsinstituttet.

I forbindelse med den 21. konsesjonsrunden på norsk sokkel i fjor, frarådet Havforskningsinstituttet åpning av blokkene sør for Lofoten. Det samme rådet ga Klima- og forurensningsdirektoratet og Direktoratet for naturforvaltning.

– Det er ingen tvil om at det også finnes andre områder langs kysten hvor et oljeutslipp kan få store konsekvenser. Men vi var opptatt av Lofoten og Vesterålen fordi dette er det mest sårbare området, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV) til NRK.

Han avviser at SV og miljøbevegelsen jublet for tidlig da forvaltningsplanen for Lofoten og Barentshavet ble lagt fram 11. mars.

– Overhodet ikke. Ingen av oss har noen illusjoner om at det ikke også er farer ved oljevirksomheten i andre deler av landet. Vi tar en kalkulert risiko ved å drive oljevirksomhet, sier Solheim. (©NTB)

Powered by Labrador CMS