etikk og samfunnsansvar

– Det er en skandale at departementet i praksis setter til side de etiske retningslinjene. BlackRock er en av fondets største enkeltinvesteringer, sier leder i Framtiden i våre hender, Arild Hermstad.

Oljefondet indirekte inne i svartelistede selskaper

Oljefondet har investert 4,5 milliarder kroner i et forvaltningsselskap som finansierer nesten alle selskapene som er svartelistet av Finansdepartementet.

Publisert Sist oppdatert

Blant selskapene amerikanske BlackRock investerer i finner man produsenter av landminer og klasevåpen, samt selskaper som bryter menneskerettighetene, melder NRK. Myndighetene vil likevel ikke pålegge Statens pensjonsfond utland – også kjent som oljefondet – å selge seg ut.

BlackRock sier selv de forvalter nesten sju ganger så mange penger som hele det norske oljefondet, totalt 20.000 milliarder kroner, på vegne av sine kunder. En del av denne forvaltningen innebærer pengeplasseringer i 48 av de 50 selskapene oljefondet ikke selv har lov til å investere i.

Rett før jul ble fondet en betydelig eier i BlackRock. Ifølge Framtiden i våre hender (FIVH) eier oljefondet 7,5 prosent av de ordinære aksjene i selskapet. FIVH-leder Arild Hermstad har lite til overs for denne investeringen.

– Det er en skandale at departementet i praksis setter til side de etiske retningslinjene. BlackRock er en av fondets største enkeltinvesteringer.

Hermstad får ikke gehør hos regjeringen, som ikke har planer om å tvinge fram et salg av BlackRock-aksjene.

– Vi må sette noen grenser for hvor vårt medansvar går. Konkret innebærer det at et selskap må ha reell innflytelse over de uetiske forholdene det er snakk om for å kunne holdes ansvarlig, sier statssekretær Hilde Singsaas i Finansdepartementet.

Om også BlackRock skal svartelistes, er det opp til Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland å avgjøre. (©NTB)

Powered by Labrador CMS