spør om arbeidsrett
Omsorgspermisjon
Vi lurer på hvordan reglene er for fedres rett til permisjon i forbindelse med selve fødselen. Har disse krav på permisjon? I så fall hvor lang skal denne være og er selskapet pliktig til å utbetale lønn i den perioden?
Svar: I forbindelse med fødselen har faren rett til to ukers omsorgspermisjon for å bistå moren, jf. arbeidsmiljøloven § 12-3 første ledd. Denne retten har så vel biologiske, som adoptiv- og fosterforeldre. Vilkåret er at faren bor sammen med barnets mor. Slik omsorgspermisjon gir imidlertid ikke far rett til lønn eller annen stønad etter loven. Annet kan likevel følge av individuell avtale eller av tariffavtale.
Permisjonen skal varsles arbeidsgiver snarest mulig, jf. arbeidsmiljøloven § 12-7.
Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sendmail med ditt spørsmål!
Nylige artikler
Utvalg: Helsereform vil kreve større kommuner
Effektiviserer vi bort mennesket i nedbemanningen?
Rekordmange startet i høyere utdanning
Trump forbereder seg på å styre uten Kongressen: – Jeg blir Mr. Veto
Anthropic går på børs – hva så?
Mest leste artikler
Høyesteretts dom strammer inn reglene for særlig uavhengig stilling
Janes E. Kjeldsen om Equinors retorikk: Derfor tror nordmenn at fornybarandelen er høyere
Omvendt lommetyveri: Slik virker underforstått retorikk
Ingvald Thuen: Når bilen blir en sikkerhetsrisiko og etterretningssensor
Direktørveldet i NHO: Én av fem ansatte har direktørtittel