spør om arbeidsrett

Oppsigelse av gravid arbeidstaker

Spørsmål: Jeg er i den situasjonen at jeg har fått muntlig og skriftlig varsel om oppsigelse. Jeg var og er fortsatt gravid, og vil gå ut i svangerskapspermisjon. […]

Publisert Sist oppdatert

[…] Jeg jobber som elevassistent i en fylkeskommune, og jobben begrunnet oppsigelsen med nedskjæringer på grunn av synkende elevantall. Jeg er fagarbeider med maks ansiennitet, men kun to år i fylkeskommunen, noe som arbeidsgiver fokuserte på. Det jeg lurer på er om oppsigelsesgrunnen er gyldig, tatt i betraktning at arbeidsgiver visste om graviditeten, og om det er slik at oppsigelsen fryses inntil permisjonen er over, og om oppsigelsestiden også fryses slik at det er 3 md. etter 13.06.2011 (hvor permisjonen går ut) at oppsigelsen er gjeldende?

Svar: Hovedregelen i norsk arbeidsrett er at en arbeidstaker ikke kan sies opp uten at det foreligger saklig grunn for dette, jf. arbeidsmiljøloven (aml.) § 15–7. At arbeidsgiver begrunner nedbemanningsbehov med synkende elevantall må regnes som en oppsigelse grunnet virksomhetens forhold, som kan være saklig i medhold av aml. § 15–7.

Når det særlig gjelder oppsigelsesvern ved svangerskap er hovedregelen at arbeidstaker som er gravid ikke av denne grunn kan sies opp, jf. aml. § 15–9. Bestemmelsen må imidlertid ikke forstås slik at arbeidsgiveren ikke kan si opp en ansatt under svangerskapet av andre grunner enn graviditeten, forutsatt at det foreligger en saklig grunn. Det fremgår av ditt spørsmål at arbeidsgiveren din var klar over graviditeten. Aml. § 15–9 fastsetter at en oppsigelse som finner sted i svangerskapsperioden skal anses å ha sin grunn i dette forhold dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Dersom dette ikke sannsynliggjøres, vil oppsigelsen være ugyldig. Når arbeidsgiveren din har fokusert på virksomhetens forhold, må det vurderes nærmere hvor vidt dette kan sies å være den reelle grunnen til oppsigelsen. Det er arbeidsgiveren som har bevisbyrden for at oppsigelsen ikke skyldes svangerskapet. Spørsmålet vil også være om den konkrete utvelgelsen av deg er knyttet til svangerskapet, eller om den er basert på akseptable arbeidsrettslige utvelgelsesprinsipper, hvor også ansiennitet kan tas inn i vurderingen.

Dersom permisjonstiden etter loven har begynt å løpe, vil oppsigelsesfristen (og øvrige prosessuelle fristregler) først begynne å løpe ved utløpet av permisjonen, jf. aml. § 15–9 (2). Arbeidstakeren kan altså ikke sies opp med virkning i fraværsperioden uansett grunn når arbeidsgiveren er klar over at fraværet skyldes permisjonen.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sendmail med ditt spørsmål!

Powered by Labrador CMS