Europa

Ordførerkandidat for de konservative, Zac Goldsmith og kona Alice Goldmiths (t.v.), og Labour-kandidat Sadiq Kahn og kona Saadiya Kahn på valgdagen 5. mai. Resultatene forventes å være klare i løpet av kvelden 6. mai.

Ordførervalg i London - de konservative klare til å gå rettens veg for å få valget kjent ugyldig

Og det før resultatene er inne.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag gikk London-innbyggerne til urnene for å stemme fram ordfører Boris Johnsons arvtaker, kanskje den mektigste byleder-posisjonen i Europa.

Resultatene forventes å være klare i løpet av fredag kveld, og prognosene viser at det britiske arbeiderpartiets (Labour) Sadiq Kahn ligger an til å bli den første muslimske ordføreren i London med 48 prosent av stemmene, etterfulgt av de konservatives Zac Goldsmith, som ligger an til å få 32 prosent av stemmene.

Kandidatenes respektable kampanjer har vært preget av tøffe ordvekslinger og alvorlige anklager. I Labour har det stormet, både internt og offentlig, etter anklager om antisemittiske holdninger i partiet. Kahn har blitt anklaget for å gi islamske ekstremister en talerstol, og to topp-politikere har blitt suspendert fra partiet etter det som av noen har blitt oppfattet som antisemittiske uttalelser. Blant dem er tidligere London-ordfører Ken Livingstone.

Torsdag morgen tikket meldingene om kaos ved valglokalene i bydelen Barnet i London inn. Barnet er bydelen med høyest andel jøder (15 prosent) i Storbritannia.

Meldingene gikk ut på at tusenvis av mennesker ble vist bort fra stemmelokalene før de fikk avlagt sin stemme, angivelig etter at funksjonærer hadde blitt gikk ufullstendige lister over registrerte velgere, skriver The Telegraph.

Problemene skal ha skjedd mellom klokken 07 og 10 torsdag morgen, da tusenvis oppsøkte sine respektive stemmelokaler før jobb. I etterkant har det blitt lagt fram krav om en offentlig etterforskning av hendelsene ved 155 stemmelokaler i bydelen. Bydelsrådet har sendt ut en offentlig unnskyldning for kaoset som oppsto.

Bydelen har de siste årene vært preget av støtte til konservative politikere, og Zac Goldsmith er forventet å ta en klar seier der.

Om Kahn vinner ordfører-valget med liten margin sier Tory-kilder til the Telegraph at de vil bruke "rettslige tiltak" for å sørge for at valget blir kjent ugyldig.

– Folk liker ikke nødvendigvis å gå ut og stemme på nytt bare fordi du ser ut som en dårlig taper. Men hvis det er en god grunn for et omvalg på grunn av administrativt rot vil folk kanskje være mer forståelsesfull, sier kilder i den konservative kampanjen den britiske avisen.

Det er 236.000 registrerte velgere i Barnet, men det er usikkert hvor mange som ble rammet av kaoset.

Powered by Labrador CMS