børs og aksjetips

Stig Myrseth, analysesjef, Orion Securities.

Orions utsikter for 2010

Den gode nyheten er at resesjonen er over. Men fortsatt gjennstår det å se hvor sterkt konjunkturoppsvinget blir og hvor bæredyktig oppgangen er. Arbeidsmarkedet er den kritiske faktoren, skriver Orion Securities i årets første morgenrapport.

Publisert Sist oppdatert

De siste to ukene av fjoråret var småpositive i aksjemarkedet idet både hovedindeksen og de toneangivende vestlige børsene steg 1 - 2 prosent.

På Oslo Børs utmerket REC og Hydro seg med løft på henholdsvis 14 og 8 prosent. Børstaperne var DNO og Frontline som begge falt 6 prosent.

I råvaremarkedet steg Brent-olje 6 prosent til 78 drevet av kaldt vær og økte spenninger i Iran. For øvrige råvarer var tendensen sprikende.

I fraktmarkedene steg tankratene marginalt, mens bulkratene falt 8 prosent.

I obligasjonsmarkedet steg lange statsrenter skarpt, og den amerikanske 10-årsrenten er nå oppe og hilser på fjorårstoppene. Kredittspreadene trakk imidlertid inn.

I valutamarkedet styrket kronen seg med 1 prosent mot både dollar og euro.

Utsiktene for verdensøkonomien

- Den gode nyheten idet vi går inn i 2010 er at resesjonen er over og at verdensøkonomien har begynt å gjenvinne det tapte etter den ualminnelig kraftige kontraksjonen i 2008-2009, skriver Orion Securities, men understreker:

- Fortsatt gjenstår det imidlertid å se hvor sterkt konjunkturoppsvinget blir og hvor bærekraftig oppgangen er.

- Generelt er utsiktene for de rike landene mer problematiske enn for fremvoksende økonomier. Banksektoren i Europa og USA er kun delvis friskmeldt, samtidig som den voldsomme ekspansjonen i offentlig forbruk og statsgjeld før eller siden må reverseres. Den kritiske faktoren å overvåke i Vesten i 2010, er arbeidsmarkedet. Skal vi få et bærekraftig oppsving, må privat forbruk skyte fart ettersom dette er drivkraften bak 2/3 av den økonomiske aktiviteten. Et bærekraftig oppsving i privat forbruk betinger flere folk i arbeid ettersom det gir økte inntekter og derigjennom rom for høyere forbruk, påpeker meglerhuset.

Frykter ledigheten

- Hvor mye vil arbeidsmarkedet bedre seg i 2010? Dette kan vanskelig vites med sikkerhet. Vi frykter imidlertid at arbeidsløsheten kan vise seg mer seiglivet enn fryktet av to årsaker. For det første er konkurranseevnen til USA og spesielt Europa svak i forhold til asiatiske land som Kina og India som har en tilnærmet ubegrenset tilgang på både ukvalifisert og kvalifisert arbeidskraft som er villig til å arbeide for en brøkdel av lønnen i Vesten.

- Dernest blir arbeidsplassene stadig mer mobile takket være ny teknologi, bedre kommunikasjoner og frihandel. Det vil utvilsomt bli skapt mange nye arbeidsplasser i verden fremover, men det er langt fra sikkert at disse havner i Vesten.

- Hva så med utsiktene for fremvoksende økonomier som Kina? Mye tyder på at den sterke infrastrukturdrevne veksten vil fortsette i 2010. Hva som skjer deretter, er mer usikkert. Mye av den nåværende veksten er drevet av offentlige stimulanser kombinert med en ekstraordinært sterk kredittvekst.

- Hva som skjer når de offentlige stimulansene trappes ned og kredittveksten bremses, kan vanskelig vites i dag. Det avhenger blant annet av hvordan det står til med resten av verden. Foreløpig ser vi imidlertid ingen grunn til å forskuttere sorger, legger Orion til.

Utsiktene for verdens aksjemarkeder

Oslo Børs og verdens aksjemarkeder har lagt bak seg to ekstremår.

Når det gjelder 2010, heller vi mot at dette blir et normalår. Vi venter en avkastning på 5-10%, både på Oslo Børs og internasjonalt.

Dette er ikke all verdens, men likevel mye bedre enn sparing i bank og statsobligasjoner. Bakgrunnen for vårt markedssyn er som følger:

• Wall Street handles for tiden til en forward P/E på 15, noe som er på linje med historiske gjennomsnittnivåer. Det er mulig at inntjeningsmultiplene vil ekspandere ytterligere, men dette er ikke noe man bør vedde på. Pris/boknivåene er også normaliserte.

• Skal aksjekursene stige videre, må inntjeningen være motoren. For 2010 er det imidlertid allerede inndiskontert en resultatvekst på 25%. Det er ganske ambisiøst ettersom vi aldri tidligere i etterkrigstiden har vært vitne til en så kraftig resultatvekst i det første oppgangsåret etter en resesjon.

• Den begrensede oppsiden i inntjeningsestimatene underbygges av at disse impliserer at egenkapitalavkastningen vil være på linje med det historiske gjennomsnittet allerede i 2010. Normalt er egenkapitalavkastning og kapasitetsutnyttelse tett korrelerte. En gjennomsnittlig egenkapitalavkastning impliserer derfor en normalisert kapasitetsutnyttelse. Det er imidlertid lite trolig at kapasitetsutnyttelsen vil være tilbake på det historiske gjennomsnittet i 2010.

• Alle de forannevnte momentene gjør at vi tviler på at inntjeningsestimatene for 2010 er for lave. Fortsetter verdensøkonomien å bedre seg i 2011, heller vi imidlertid mot at resultatene vil stige ytterligere 5-10% i 2011. Alle andre ting likt skal det gi en tilsvarende børsoppgang i 2010. Hovedrisikoen er at myndighetene ikke lykkes med å dra i gang et bærekraftig konjunkturoppsving i Vesten. I så fall kan 2011 bli et utfordrende år for verdensøkonomien og selskapsresultatene ettersom det er begrenset hvor lenge den massive ekspansjonen i offentlig forbruk kan fortsette. Materialiserer et slikt scenario seg, kan aksjeavkastningen i 2010 bli negativ.

- Oppsiderisikoen er at veksten i fremvoksende økonomier overrasker positivt og drar med seg den rike delen av verden. I et slikt scenario kan børsene stige opp til 15-20 prosent drevet av gode resultater, mener Stig Myrseth & Co.

Utsiktene for oljeprisen

- Oljeprisen var kanskje den største overraskelsen i 2009 ettersom den doblet seg i pris på tross av høye lagre og kun en utflating i forbruket, skriver Orion i Dagens Analyse.

- Mye av æren for den sterke utviklingen kan tilskrives "papiretterspørsel" fra finansielle investorer. Denne har inflatert prisen på olje for fremtidig levering, noe som har skapt et marked for kjøp av olje for lagring. Som en følge av "papiretterspørselen" har de tradisjonelle sammenhengene mellom oljeprisen og tilbud, etterspørsel og lagre brutt sammen.

- Hva kan vi vente oss av oljeprisen i år? Vi heller mot at hovedtrenden vil være sidelengs og sentrert rundt 80. En oljepris rundt 80 er høy nok til å forsvare utbygging av nye oljefelt. Samtidig er den lav nok til at forbruket i utviklingsland fortsetter å vokse.

- Hovedrisikoen relaterer seg til "papiretterspørselen". De fleste prognoser tilsier at forbruket og ikke-OPEC-produksjonen vil vokse omtrent like mye i 2010 noe som vil gi fortsatt høye lagre. Dette advarer mot at oljeprisen kan falle kraftig om oljeappetitten til spekulantene avtar. Foreløpig er det imidlertid lite som peker i den retningen. Med lave renter og en troverdig og attraktiv langsiktig historie ser vi få grunner til at interessen for olje som aktivaklasse skal avta.

- Kan det tenkes at oljeprisen fortsetter himmelfarten i 2010? Med lagrene fylt opp til randen og mye ledig OPEC-kapasitet virker det lite trolig. Faller dollaren kraftig eller får vi alvorlige forsyningsavbrudd, for eksempel på grunn av krig eller omveltninger i Iran, kan imidlertid alt skje, avlslutter analytikerne i Orion.

Powered by Labrador CMS