Samfunn

MDG-byråd Lan Marie Berg Nguyen er stolt av Oslos status som Europas miljøhovedstad.

Oslo kan bli ledestjerne innen klima

Neste år blir Oslo hele Europas miljøhovedstad. MDG-byråd Lan Marie Berg Nguyen forklarer hvordan og hvorfor.

Publisert Sist oppdatert

Oslo er en av de få storbyene i verden som har et mål i tråd med Parisavtalens ambisjon om 1,5 grader oppvarming, sa en strålende fornøyd Berg Nguyen til deltagerne på Zero-konferansen.

Byråden brukte anledningen til å presentere en rekke tiltak som har vær med på å kutte Oslos utslipp: Elektrifisering av transportsektoren, utviklingen av et klimagassbudsjett og lagring av CO2 ble trukket frem som hovedsatsninger.

– Oslo kan bli den første byen i verden som kommer til nullutslipp.

Det er ikke langt fram i tid. Om 12 år skal Oslo ha null utslipp. Det betyr at vi kan være en lederstjerne i verden og kan drive frem ny teknologi og skape nye, grønne arbeidsplasser, sa Berg Nguyen.

Hun la også til at Oslo har enda mer ambisiøse planer for kutt de neste 12 årene:

– Vi skal kutte utslippene våre med 95 prosent innen 2030.

Om 12 år skal Oslo ha null utslipp

Best blant 13 nominerte byer

Oslo skåret høyest i åtte av 12 kategorier som var satt ut i konkurransen om å bli Europas miljøhovedstad. Blant annet ble de 13 aktuelle byene vurdert etter hvordan de reduserte klimautslipp og tilrettelegging for syklister og gående.

I motsetning til hva man tidvis får inntrykk av, er de fleste fornøyd med utviklingen i hovedstaden, ifølge Berg Nguyen.

– Selv om media viser bilder av sinte bilister, så viser våre spørreundersøkelser at 63 prosent av befolkningen i Oslo mener at klimatiltakene gjør byen vår bedre å bo i. Alt dette gir grunn til optimisme, sa hun.

350 aktiviteter er planlagt neste år for å inspirere og belyse den økte takten i Oslos grønne omstilling.

Næringslivet

– Noe av det mest spennende er at vi opplever at næringslivet er med på omstillingen. De ønsker å finne nye og gode løsninger, og det er vi helt avhengig av i tiden fremover.

– Poenget med miljøhovedstadsåret er jo at vi skal finne varige måter å endre byen vår på, sånn at vi blir en nullutslippsby, sa Berg Nguyen.

Den totale summen som er budsjettert til aktivitet tilknyttet miljøhovedstaden er 118 millioner kroner.

Enkelte byrådsrepresentanter fra Høyre har tidligere påpekt at summen på 118 millioner kroner er dyr kost for skattebetalerne. Lan & co pleier å kontre med at da det tidligere Høyre-byrådet regjerte Oslo, brukte de 35 millioner kroner til X-Games og 185 millioner kroner på å søke om OL.

Miljøhovedstadsåret starter offisielt 4. januar 2019.

Heier på det grønne skiftet

Foto

Kronprins Haakon syntes nok det var litt gøy med elektrisk fly. (Ine Schwebs)

Kronprins Haakon deltok på Zerokonferansen denne uken, og fikk omvisning i Skur 13 med presentasjon av flere elektriske transpotløsninger.

– Klima er et tema som er viktig for samfunnet vårt, sa kronprinsen til Dagens Perspektiv.

Han fikk også anledning til å prøvesitte et elektrisk fly.

– Var det gøy å prøve flyet?

Kronprinsen ler høflig.

– Det er jo et veldig spennende prosjekt, og det fint at Avinor tar tak i dette og ønsker å bidra til teknologiskiftet som sikkert kommer på et eller annet tidspunkt i luftfarten også. Spørsmålet er vel bare når, sier kronprins Haakon.

Powered by Labrador CMS