Samfunn

Oslos oljefond på salg

Oslo kommunes aksjer i selskapene Hafslund og E-co Energi ga i fjor kommunen et utbytte på 3,6 milliarder kroner, men nå vurderer kommunen å selge det som kalles Oslo oljefond.

Publisert Sist oppdatert

Det er næringsbyråd i Oslo, Øystein Sjøtveit (Frp), som varsler at han helst vil selge ut dette som han betegner som Oslos oljefond. Kommunens aksjer i energiselskapene Hafslund og E-co Energi kan være verd 47 milliarder kroner, skriver Dagens Næringsliv.

– Bare de spesielt interesserte vet at Oslo er landets desidert største kraftkommune, sier Sjøtveit, som også er generalforsamling i E-co Energi, som lever strøm til halv million husstander og som kommunen eier 100 prosent.

I Hafslund – landets største netteier og strømselger – eier Oslo kommune litt over halvparten av aksjene. Høyre i 2004 ville for øvrig selge Hafslund til finske Fortum for rundt fem milliarder kroner, et salg det aldri ble noe av.

Tanken om å selge ut fellesskapets eiendom på energisiden kan også sees som et innlegg i kampen Oslo, Fredrikstad, Drammen og Tromsø kjemper mot regjeringens planer om å øke eiendomsskatten for kraftverk. E-co Energi har for eksempel 60 slike, Hafslund 8.

Powered by Labrador CMS