Samfunn

PRESIDENT: Donald Trump er utpekt som vinner, og blir dermed USAs 45. president.

Overraskede norske politikere reagerer med skuffelse

– Vanskelig å si hva slags president Trump blir, mener Hareide. Trine Skei Grande er på sin side skremt.

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha vunnet Pennsylvania ligger Trump an til å ha sikret seg 274 valgmannsstemmer. Fox News melder at Republikanernes leder Paul Ryan i Representantenes hus har gratulert Trump med seieren.

Norske politikere er ikke like hjertelige i sine gratulasjoner. Det er tydelig at mange er spente og også urolige for hvordan Norges forhold til USA blir framover.

Solberg: – Mest opptatt av norske interesser

Statsminister Erna Solberg er forsiktig med å karakterisere Donald Trumps valgseier og understreker at hun er mest opptatt av Norges interesser i forholdet til USA.

Erna Solberg holdt pressekonferanse onsdag morgen for å kommentere Donald Trumps valgseier i USA.

Hun ble blant annet spurt om Trumps opptreden i valgkampen:

– Det har vært uttalelser jeg absolutt ikke er enig i. Det har vært grunnlag for å være kritisk. Nå har han holdt en tale der han er opptatt av å være president for alle og bygge bru. Da skal vi ta ham på ordet på det, sier Solberg.

På spørsmål om hvilke sider ved Trumps politikk som bekymret Solberg mest, var også svaret at hun ikke vil gi den type kommenterer.

– Nå skal vi først og fremst fokusere på hva som er de norske interessene. Vår jobb er å sikre nordmenn interesser.

Hareide: Trump er uforutsigbar

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er vanskelig å si hva slags president Donald Trump blir.

– Han er veldig uforutsigbar. Det er vanskelig å si noe bastant om hva som blir hans politikk og hvilke følger den vil ha for Norge og verden. Å ivareta våre interesser overfor USA blir viktig framover, sier Hareide til NTB.

KrF-lederen håpet på historiens første kvinnelige president og er skuffet over valgresultatet.

– Vi skal ta med oss at Trump har gitt en stemme til hvite industriarbeidere og andre som føler seg glemt eller utelatt i samfunnet. Nå blir det hans jobb å samle et splittet land og bli en president for hele folket, sier Hareide.

Han mener det er noe ganske annet å være president enn å drive valgkamp.

– Nå vil han få en helt annen oppgave. Han vil gå inn i et større apparat og det er å håpe at han vil omgi seg med kloke rådgivere, sier han.

Støre: Nederlag også for Obama

Foto Nederlag: – Et enormt nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.(Foto: NTB-scanpix).

Et enormt nederlag for Hillary Clinton og demokratene, men også for president Barack Obama, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om det amerikanske valget.

– Det var ikke dette resultatet jeg hadde ventet eller håpet på. Det har vært ført en polarisert kampanje som har skapt en energi som har gått i retning av republikanerne, sier Støre til NRK.

Han poengterer at det er et dypt splittet land som nå har valgt sin neste president og mener demokratene nå må gå i seg selv.

– De har hatt vanskeligheter med å fange opp frustrasjonen blant velgerne. Det er store forskjeller mellom folk, og mange opplever at de ikke blir hørt og tatt på alvor. Toget kjører, og de står igjen på perrongen, sier han til NRK.

Uavhengig av valgresultatet framholder Støre at Norge vil «finne ut av det med amerikanerne».

– Vi er alliert med USA. Det vil vi videreføre, sier han

Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon

Skei Grande: – Skremmende perspektiver

Foto Skremt: – Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-leder Trine SKei Grande dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan. (Foto: NTB-scanpix).

Venstre-leder Trine Skei Grande mener norsk sikkerhetspolitikk kan bli påvirket av Donald Trump som amerikansk president.

– Jeg synes det har skremmende perspektiver over seg, sier Grande til NTB.

Hun viser til Trumps uttalelser om NATO og mener han trekker i tvil den klare forutsetningen om at USA vil stille opp for Europa.

– Må vi se på nytt på måten vi organiserer Forsvaret på? spør Venstre-lederen dagen etter at regjeringspartiene med hjelp av Ap sikret flertall for en ny langtidsplan.

Ikke engang mot en mann som Trump klarte USA å velge en kvinne. Sikkerhetspolitikken, økonomi og klima usikker Dannelsens død#TRIST

Hun er også redd for at Trump som president vil påvirke verdensøkonomien negativt.

– Utviklingen vil kunne bli påvirket av en president som er så kritisk til internasjonal handel. Konsekvenser vil det også bli for klimaarbeidet. Trump mener jo Parisavtalen er en kinesisk konspirasjon, sier hun.

På spørsmål om hun finner noe som helst positivt med utsiktene til en president Trump, svarer hun:

– Ikke i dag.

Jeg er glad. Jeg mener at Trump og partiet har løsninger som vi trenger i Europa

Leirstein: Trump er bra for verdensfreden

Fremskrittspartiets Ulf Leirstein har som eneste stortingsrepresentant stått fram som tilhenger av Donald Trump. Han mener det er godt nytt om republikanerne vinner.

– Jeg er glad. Jeg mener at Trump og partiet har løsninger som vi trenger i Europa. Han ønsker et mer normalisert forhold til Russland, og det er bedre for verdensfreden enn om Clinton vinner, sier Leirstein til NTB.

– Samtidig liker jeg at han gir et skikkelig spark til eliten og de politisk korrekte. Det er på tide at man tar folk flest på alvor, tilføyer han.

Frp-representanten mener norske USA-eksperter nå snarest bør vurdere å endre yrkestittel. Han hevder de har lest landet for dårlig, i likhet med demokratene.

– Demokratene har gått i samme fella som mange av de sosialdemokratiske partiene i Europa. De er blitt elitepartier, som liker å menge seg med dem med høy lønn og lang utdanning og glemmer vanlige folk, sier han.

At republikanerne ser ut til å vinne begge kamrene i Kongressen, gjør ham ekstra opprømt.

– Det er nesten enda viktigere for republikanerne. Nå har de muligheten til å gjennomføre reelle forandringer, sier Leirstein, som mener Obama ikke har levert på sine løfter til arbeiderklassen.

– Trump har derimot snakket om ting som vanlige mennesker er opptatt av: Terrorisme, trygge grenser og utfordringene med ekstrem islam.

Dette valget må føre til den første debatten i Norge på mange år om hvor avhengig vi skal være USA

Lysbakken: – En trist morgen

– Valget av Donald Trump innebærer en dramatisk amerikansk kursendring. Det må føre til en norsk debatt om hvor avhengig vi skal være USA, som nå verdimessig beveger seg bort fra oss, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Lysbakken sier han først og fremst er bekymret for hva slags verdier som nå skal lede USA.

– Dette valget må føre til den første debatten i Norge på mange år om hvor avhengig vi skal være USA. Vi ser et USA som verdimessig beveger seg bort fra oss, og norsk politikk kan ikke være upåvirket av det, sier han til NTB.

Lysbakken sier det viktigste fremover er å forstå bakgrunnen for det som har skjedd.

– Jeg ser på det som et utslag av et samfunn i både en økonomisk og politisk krise. Vi ser resultatet av skrikende urettferdig fordeling, kombinert med et politisk system som velgerne har mistet tro på. Det er en dyp tillitskrise. Det er viktig nå at det ikke er høyrepopulister som Trump som alene fanger opp den misnøyen, sier Lysbakken.

Han er også svært bekymret for hvordan valget vil påvirke innsatsen mot klimaforandringene.

– Vi får nå en amerikansk president som sier han skal brenne mer kull. Det kommer på et kritisk tidspunkt når det gjelder å øke den globale innsatsen mot klimaforandringene, sier han.

Vedum: – Mange amerikanere har følt seg glemt

– Det er tydelig at Donald Trump har klart å tenne et håp hos mange amerikanske velgere, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er et overraskende valgresultat vi ser, som viser at vi ikke skal stole for mye på meningsmålinger. Men hele valgkampen har jo vist at det er et dypt splittet folk som har gått til urnene, sier Vedum til NTB.

Han finner det vanskelig å forklare Trumps appell ut fra norske forutsetninger, men mener den republikanske presidentkandidaten i langt større grad enn Hillary Clinton har lyktes i å mobilisere lavtlønnede og marginaliserte velgere, samt velgere i utkantstrøk.

– Bernie Sanders hadde bred appell i de samme gruppene. Han hadde nok hatt en større troverdighet enn Clinton blant grupper av velgere som føler seg glemt, sier Vedum.

Han tror det gode forholdet og tette samarbeidet mellom Norge og USA vil bestå, på tross av en Trump-seier.

Powered by Labrador CMS