Samfunn

Hadia Tajik trodde ikke Høyre ville gi Thommessen fornyet tillit etter den betente byggesaken.

– Overraskende at Høyre gir Thommessen fornyet tillit

Bråket rundt byggeprosjektet på Stortinget skremte ikke Høyres stortingsgruppe fra å gi Olemic Thommessen fornyet tillit som stortingspresident. Arbeiderpartiet kommer ikke til å støtte forslaget.

Publisert Sist oppdatert

Det har vært spekulert i om Høyre ønsket å gi vervet som Stortingspresident til en annen, etter at Olemic Thommessen fikk skarp kritikk fra flere hold, inkludert egen stortingsgruppe, som følge av den enorme kostnadssprekken knyttet til et pågående byggeprosjekt på Stortinget. Saken førte blant annet til mistillitsforslag fra SV.

Men den debatten ble lagt død da Høyres folkevalgte møttes onsdag. Thommessen gis fornyet tillit av partiet, bekrefter de i en pressemelding. I den siteres Thommessen på at han er «stolt og ydmyk» over at Høyres stortingsgruppe igjen har foreslått ham til vervet.

At Høyre vil ha ham som president for en ny periode, betyr imidlertid ikke at han automatisk får vervet. Den avgjøres først ved valg lørdag. Mye tyder imidlertid på at han vil beholde sin posisjon, i og med at Venstre og Krf har avtalt med regjeringspartiene at de skal opptre samlet i dette spørsmålet.

– Hvis jeg blir valgt på lørdag ser jeg frem til å jobbe med det nye Stortinget på tvers alle partilinjer. Min dør vil være åpen og jeg vil gjøre mitt ytterste for å at Stortinget skal fylle sin rolle som landets viktigste demokratiske arena.

I pressemeldingen kommenterer Thommessen byggebråket som fremprovoserte et mistillitsforslag i vår.

– Vi har mange oppgaver å ta fatt på. Blant annet ligger det klare bestillinger etter byggesaken i juni. Jeg mener jeg har viktige erfaringer fra siste periode for nettopp å ta fatt på dette arbeidet, sier Thommesen i meldingen.

Overfor Aftenposten kommenterer parlamentarisk leder i Høyre, Trond Helleland, at Thommessen har ledet Stortingets presidentskap på en «dedikert og god måte».

Arbeiderpartiet stemmer mot

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt til Dagbladet at «det er delte meninger om den sittende presidenten, i lys av perioden vi har bak oss.»

Onsdag ettermiddag sier Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik til Dagens Persektiv at de ikke kommer til å støtte forslaget fra Høyre.

– Vi er overrasket over at Høyre velger å gi Thommessen fortsatt støtte som Stortingspresident, sier hun.

Hovedårsaken til det håndteringen av byggesaken ved Stortinget og den skarpe kritikken Thommessen fikk i etterkant, slår hun fast.

– Men vi har ikke bestemt oss for om vi kommer til å stemme blankt eller om vi vil fremme vår egen kandidat, sier Tajik til Dagens Perspektiv.

Fra før har SV og Sp sagt at de ikke kommer til å støtte Thommessens kandidatur.

Powered by Labrador CMS