Samfunn

LO, her ved leder Hans-Christian Gabrielsen, var tradisjon tro Arbeiderpartiets fremste finansielle støttespiller i 2017.

Partiene fikk 99 millioner i bidrag i fjor

Arbeiderpartiet og Høyre mottok til sammen over halvparten av bidragene.

Publisert Sist oppdatert

De politiske partiene fikk i valgåret 2017 99 millioner i bidrag fra ulike aktører. Det er en økning på 47 millioner fra året før, men kun 3 millioner mer enn forrige valgår (2015).

Sammenligner man kun med andre valgår har bidragene siden 2005 nesten tredoblet seg (fra 35 millioner), mens de er mer enn doblet fra de 47 millionene som ble gitt i 2011.

I tillegg fikk partiene en offentlig støtte på nesten 500 millioner, viser nye tall fra SSBs statistikk over finansiering av politiske partier.

Se oversikten her:

 

Arbeiderpartiet er det partiet som mottar de største bidragene.

Totalt fikk Arbeiderpartiet 34,6 millioner i bidrag, hvor over 80 prosent av bidragene kom fra organisasjoner i arbeidslivet.

Høyre fikk totalt 27 millioner og da i hovedsak fra kommersielle foretak.

De andre Stortingspartiene mottok alle under 10 millioner i samlede bidrag, skriver SSB.

I alt kom inntektene til partiorganisasjonene som rapporterte fullt regnskap, opp i 740 millioner kroner i 2017, en økning på 95 millioner fra året før.

«I fjor var det stortingsvalg, og forskjellene både i de totale inntektene og den andel som utgjør offentlig støtte, henger til stor del sammen med om det er valgår eller ei,» skriver SSB.

I valgår er de totale inntektene normalt høyere samtidig som andelen av inntektene som kommer fra offentlig støtte, er noe lavere enn i ikke-valgår.

Bidragene fra private, kommersielle foretak og organisasjoner er normalt høyere i valgår enn i mellomvalgår.

Partiene fikk samlet 497 millioner i offentlig støtte, opp med 27 millioner fra året før.

Den offentlige støtten utgjorde dermed 67 prosent av partienes samlede inntekter.

Powered by Labrador CMS