Samfunn

Partiene har punget ut 85 millioner til valgkamp

Det er ikke billig å drive valgkamp i Norge. Til sammen har partiene punget ut 85 millioner for å kapre din stemme.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Dagens Næringsliv vil de fire borgerlige partiene til sammen bruke 49 millioner kroner på årets valgkamp. Det betyr at de borgerlige partiene har langt mer til disposisjon enn det de rødgrønne har. Dette er imidlertid ikke Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal enig i.

- Arbeiderpartiet har egentlig brukt mye mer. LO og fagforbundene driver egen, stor valgkamp som ikke synes i Aps egne budsjetter, hevder han overfor Dagens Næringsliv.

De store partiene, som Ap og Frp, har valgt å øke budsjettene sine denne valgkampen. Samtidig velger alt fra Høyre til Senterpartiet å kutte valgkampbudsjettene. For eksempel har KrF en halv million mindre å rutte med enn i 2009.

– Slik er det bare. Vi må sikre at vi er solide, sier KrF-generalsekretær Knut M. Jahr.

Store forskjeller

Også i gaveperspektivet er det store forskjeller mellom partiene. Det er LO og de andre fagforbundene som leder an gavegaloppen på den rødgrønne siden, mens Høyre har et mer mangehodet giverkorps, med blant annet flere millionærgaver. Det er til gjengjeld KrF som er den store gavejumboen, med bare en gave over 10.000, på 75.000, fra Havila Holding.

Samtidig er en trend helt tydelig ut i fra årets valgkamp. Det er valgkampen på digitale og sosiale medier, samt personlig kontakt, som vinner terreng i forhold til tradisjonell papirannonsering.

– Vi bruker mye mindre på trykte medier. Det blir mer reklameboards og mer digitalt, sier Høyres Ryssdal til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS