spør om arbeidsrett

Permittering

Spørsmål: Jeg har et as-firma, og er ansatt i mitt eget firma. Nå er det lite jobb i markedet. Kan jeg permittere meg selv? Hvem skal da skrive under på permitteringsvarselet? […]

Publisert Sist oppdatert

[…] Hva med ansettelsesavtalen min – kan jeg skrive under den selv? Jeg har ingen andre ansatte i firmaet, kun en som eier noen aksjer.

Svar: Arbeidsmiljøloven (aml.) inneholder ingen uttrykkelige bestemmelser om permittering. Gjeldende rett har gradvis vokst fram gjennom praksis. Utgangspunktet er at bare arbeidstakere kan permitteres. Det fremgår av ditt spørsmål at du er den eneste som arbeider i firmaet, og videre at du eier majoriteten av aksjene. Aksjeloven § 6–2 (1) bestemmer at aksjeselskap som hovedregel skal ha en daglig leder, med mindre aksjekapitalen er mindre enn 3 millioner kroner. Fordi du er den eneste ansatte i firmaet, bør du derfor være oppmerksom på at du uansett dette fort vil kunne bli betraktet som daglig leder. Konsekvensen av dette er at du ikke vil ha rett til dagpenger, slik en permittert arbeidstaker ellers har rett til i henhold til folketrygdloven § 4–7. Bestemmelsen sier at det kan ytes dagpenger til folketrygdmedlem som er permittert på grunn av mangel på arbeid eller andre forhold som arbeidsgiver ikke kan påvirke. Riktig nok vil du i prinsippet ha adgang til å permittere deg selv, men fordi din rett til dagpenger kan være usikker, fremstår det etter vårt syn som noe kunstig å gjøre dette.

Når det gjelder signering av ansettelsesavtalen, er det i utgangspunktet ikke noe i veien for at du gjør dette selv. Hovedregelen er at det skal inngås skriftlig arbeidsavtale i alle arbeidsforhold, jf. aml. § 14–5. Ditt AS er i denne sammenheng en selvstendig juridisk person. Formålet med bestemmelsen er at arbeidstakeren skal ha en viss sikkerhet og vern om arbeidsforholdet i forhold til arbeidsgiver. I ditt tilfelle vil dette formålet ikke gjøre seg gjeldende som ellers, i det du altså er den eneste ansatte i firmaet.

Advokatene Jon F. Claudi, Kari Andersen, Eirik Utstumo og Terje Andersen i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Tjenesten er gratis. Sende-post med ditt spørsmål!

Powered by Labrador CMS