Nyskaping

Skuespiller Pedro Pascal på premieren av Netflix-showet Narcos sesong 3.

Piratkopiering mindre skadelig for salget enn antatt

En lenge tilbakeholdt rapport om piratkopiering bestilt av EU-kommisjonen i 2015 er lekket på nettet.

Publisert Sist oppdatert

Med unntakt av stjeling av de aller største og mest populære filmene finner ikke rapportens forfattere en klar sammenheng mellom ulovlig kopiering og fallende salg for innholdsprodusentene.

EU-parlamentarikeren for Piratpartiet, Julia Reda, jobber for å få en slutt på all opphavsrett. Det er hun som står bak lekkasjen av rapporten, som av en eller annen grunn aldri ble publisert av EU-kommisjonen da den forelå i 2015.

Reda mener rapporten ble holdt tilbake på grunn av feil konklusjon om effekten av piratkopiering.

Ifølge Politico viser talspersoner for EU-kommisjonen til beregninger i rapporten som viser at så mye som 40 prosent av salget av blockbustere kan gå tapt som følge av ulovlig kopiering.

Dette er en ikke helt dekkende gjengivelse av konklusjonene i rapporten som kommer til at for hver tiende toppfilm som sees ulovlig, blir fire færre filmer konsumert lovlig.

Men siden det er få som ser en toppfilm flere ganger, blir konklusjonen at piratkopering fører til et tap på kun 5 prosent av potensielt salg.

I rapporten går det frem at 51 prosent av voksne og 72 prosent av unge i EU-landene hadde streamet eller lastet ned ulovlig minst en gang frem til og med 2014.

Hele 80 prosent av de som lastet ned ulovlig hadde ifølge rapporten lavere betalingsvillighet for innhold enn prisen på innholdet.

Powered by Labrador CMS