Europa

Polens statsminister Beata Szydło.

Polen: – EU gjør feilaktige antakelser

Tidsfristen for Polens regjering til å besvare EU-kommisjonens bekymring for rettsstatsprinsippene har gått ut. Polen mener kommisjonen ikke har grunnlag for konklusjonene som trekkes.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Europaportalen.

I januar innledet EU-kommisjonen for første gang en granskning av rettsstatsprinsippene i et medlemsland, da den rettet kritikk mot flere endringer i blant annet forfatningsdomstolen i Polen.

Europarådets eksperter kritiserte den polske nasjonalkonservative regjeringens avgjørelser, og EU-kommisjonen ga Polen tre måneder til å rette opp situasjonen. Denne tidsfristen gikk ut før helgen.

Den polske regjeringen svarer med at den finner kommisjonens innvendinger grunnløse, og at den ikke respekterer prinsipper som «objektivitet, respekt for selvbestemmelser, subsidiaritet og nasjonal identitet».

Regjeringen beskylder også EU-kommisjonen for å ha gjort «feilaktige antakelser som leder til ubegrunnete konklusjoner» på grunn av manglende kunnskap om den polske forfatningsdomstolen.

Dersom EU-kommisjonen lander på at det polske svaret ikke er tilrekkelig, kan kommisjonen, EU-parlamentet eller minst 10 medlemsland innlede et såkalt artikkel syv-tiltak, som kan føre til at Polen mister sin stemmerett i ministerrådet.

Powered by Labrador CMS