Samfunn

Politisk analyse: Grønt gjennombrudd

Miljøpartiet de Grønne (MdG) kommer til å gjøre et godt valg – fordi det er annerledes, og fordi den ene representanten på Stortinget har vist at MdG-politikere også kan være ganske normale.

Publisert Sist oppdatert

Protestpartier gjør det som oftest bedre i valgkampen enn i valget. Eksemplene er mange både i lokal- og rikspolitikken på at politikere som utfordrer de etablerte partiene får oppsiktsvekkende gode meningsmålinger i august, men at de skuffer på selve valgdagen. Positivt innstilte velgere tør ikke å satse på dem likevel.

MdG er et protestparti både fordi det nekter å godta inndelingen av politikken i en høyre og en venstreside, og fordi det sier nei til økt materielt forbruk og til den formen for økonomisk vekst som vi kjenner i dag. Derfor er det god grunn til å helle kaldt vann i blodet på de mange grønne partifolk som nå nærmest daglig gleder seg over nye gode lokale meningsmålinger.

Likevel kan vi allerede nå fastslå at kommune- og fylkestingsvalget 2015 sammen med stortingsvalget i 2013 vil bli stående som gjennombruddet for Miljøpartiet de Grønne. Årsaken er at partiet for fire år siden var så lite. Det hadde ikke engang en egen søyle i sammenfatningene av valgstatistikken. Partiet ble gruppert sammen med «andre partier». Selv om partiet kanskje ikke klarer å nå tre-prosents streken på samlet nasjonal oppslutning, vil det være så stort i mange kommuner at det påvirker sammensetningen av kommune- og fylkesting. I Oslo er det en viss sannsynlighet for at partiet kan bestemme om det er Ap eller Høyre som skal få byrådslederen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS