Samfunn

Karita Bekkemellom, adm.dir, Legemiddelindustrien og nå styremedlem i Humana.

Profitørenes forsvarer

«Om du er uenig med meg nå, er det mitt mål at du skal være enig med meg om fem år.»

Publisert Sist oppdatert

Tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem blir styremedlem i det svenske helse- og omsorgskonsernet Humana.

Selskapet har vokst til å bli et av de ledende innen omsorg og assistanseforetak også i Norge gjennom drift av barnevern, familiehjem, behandlingssentre og brukerstyrt personlig assistanse – typiske velferdsordninger.

Konsernet hadde en omsetning på 7,5 milliarder svenske kroner i 2019 og en driftsmargin på rundt 5 prosent.

– Jeg ser frem til å få bidra til å bygge ned den negativiteten som finnes i Norge i dag knyttet til private aktører i helse- og omsorgssektoren, sier Bekkemellem i en kommentar.

Politisert bransje

Privatdrevet velferd er vanligere i Sverige enn i Norge. Men begge steder er praksisen politisert.

I Norge har venstresiden vært kritisk til såkalte velferdsprofitører som de anser som unødvendig privatisering av allerede offentlige tjenester.

Bransjen selv har slitt med å få frem sitt budskap om at de er en legitim del av velferdssektoren som kan bidra til å løse kapasitetsutfordringer og fungere som en innovativ drivkraft.

Gikk til legemiddelindustrien

Det er ikke første gang Karita Bekkemellem tar et slikt grep. Hun overasket mange da hun forlot Stortinget etter en opprivende konflikt med statsminister Jens Stoltenberg og ble administrerende direktør i Legemiddelindustrien – også seg selv.

Det fortalte hun under Helselederkonferansen i februar, der hun også kom inn på eget liv som leder.

Bekkemellem var en motvillig leder. Hun ville for eksempel aldri bli elevrådsformann, men hun ble det likevel.

«Jeg ble sagt opp foran det norske folk», fortalte hun om den gangen da hun måtte gå av som Barne- og familieminister i 2007.

Som oppsagt og helt uten erfaring fra helse-komiteen trodde hun en lederjobb i legemiddelindustrien var uaktuelt. Likevel ble den hennes.

En av de første tingene jeg opplevde der, var at folk grudde seg for å si hvor de jobbet, fortalte Bekkemellem under konferansen.

Legemiddelindustriens dårlige omdømme hang den gangen sammen med mange folks oppfatning om at bransjen tok seg godt betalt for livsviktige medisiner.

Det ble hennes jobb å forsøke å snu folks oppfatning bort fra dette synet.

Som hun selv sa: «Dersom du er uenig med meg nå, er det mitt mål at du skal være enig med meg om fem år».

Nå ønsker hun å bruke styrevervet i Humana til å jobbe for å bryte ned fordommene som finnes i samfunnet til privat velferd.

Hun trekker en parallell til foreningen av offentlige og private barnehager som hun arbeidet med da hun var statsråd og leder i Arbeiderpartiets kvinnebevegelse.

– Jeg er veldig stolt av at vi klarte å likestille private og offentlige barnehager. Jeg tror litt av det samme kommer til å skje i denne situasjonen, at private aktører slik som Humana, i enda større grad blir en naturlig del av det offentlige helsetilbudet. Vi må bli et partnerskap, ikke motspillere. Dette er arbeid som ligger nært hjertet mitt, og jeg gleder meg til å sette i gang, sier Bekkemellem.

Powered by Labrador CMS