Samfunn

– Hvis vi oppfatter at Oslo ikke håndterer situasjonen godt nok, kan vi gripe inn, men det ønsker vi ikke, sier Bent Høie.

R-tallet på 1,0 siden 1. februar

Folkehelseinstituttet anslår at R-tallet trolig har ligget stabilt på 1,0 siden 1. februar. Samtidig gjør utbrudd i Oslo og Agder at smitten i Norge stiger.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i den siste rapporten for uke 7 fra Folkehelseinstituttet. Der skriver de at R-tallet, som anslår hvor mange hver koronasmittede person smitter videre, ligger på mellom 0,7 og 1,3.

I alt er det så langt meldt om 1.973 smittede i forrige uke. Det er 257 flere tilfeller enn det som ble meldt uka før. Samtidig ble det gjennomført 248 flere tester i forrige uke enn i uke 6.

– Økningen sist uke kan i stor grad tilskrives en økning i Oslo og Agder. Sist uke gikk antall tilfeller i Oslo opp med 44 prosent (734 i uke 7 mot 510 i uke 6) og i Agder var det en dobling i antall tilfeller fra 98 i uke 6 til 196 i uke 7, skriver Folkehelseinstituttet.

I Agder er det primært situasjonen med utbrudd og enkelttilfeller i Kristiansand som er årsaken til økningen.

Størst smittetrykk i Oslo

Andelen positive prøver var på 1,73 prosent i forrige uke, men FHI understreker at forsinkelse i rapporteringen gjør at dette kan bli endret. I Oslo ble 17.676 personer testet i forrige uke. Det er rundt 2.000 flere enn uka før. 2,89 prosent av prøvene var positive – en økning på 0,38 prosentpoeng fra forrige uke.

De siste to ukene samlet har Oslo 179 tilfeller per 100.000 innbyggere, fulgt av Viken med 110.

– Fra starten av det nye året har antall tilfeller i Oslo gått jevnt nedover, men tallene fra siste 14 dager viser at antall meldte tilfeller igjen øker. Den siste uken har det blitt meldt om flere utbrudd, og en hovedvekt er forårsaket av den engelske virusvarianten assosiert med økt smittsomhet, skriver FHI.

De viser til at det den siste tiden er registrert utbrudd og hendelser fra flere skoler, barnehager, private husstander, arbeidsplasser og fra helsetjenesten.

FHI regner med at R-tallet i Oslo i februar har vært på 1,4.

Engelsk variant kan dominere om fire uker

Det er så langt påvist 234 tilfeller av den engelske virusvarianten i Oslo.

Samtidig viser analysene FHI har gjort av innsendte positive prøver, som ikke er merket som utbruddsprøver eller importtilfeller, at andelen av engelsk koronavariant i Norge totalt nå er på rundt 20 til 30 prosent av tilfellene.

FHI antar at varianten vil utgjøre over halvparten i løpet av kort tid, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på onsdagens koronapressekonferanse.

– Muligens fire til åtte uker fra nå, men også kanskje tidligere. Det vil vi få et klarere bilde av i løpet av uken, sier Stoltenberg.

Fram til tirsdag denne uken var det påvist 818 tilfeller av den engelske varianten i Norge og 87 tilfeller av den sørafrikanske varianten.

Powered by Labrador CMS