Samfunn

Mange er skeptiske til de store utgiftene som går med til Obamacare, mens andre frykter at Trump vil rasere hele helseordningen, slik som denne kvinnen som protesterte mot Trump 21. januar.

Reduserte helseutgifter og bedre økonomi

Amerikanerne vil at Trump og kongressen skal prioritere terror, økonomi, jobber og reduksjon av utgiftene til helsetjenester, viser ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Til tross for skjelvet i amerikansk politikk den siste tiden – den politiske makten er blitt forskjøvet fra demokratisk til republikansk side, fra politikeren Barack Obama til businessmannen Donald Trump i Det hvite hus – har ikke amerikanernes prioriteringer endret seg dramatisk.

Pew Research Center har årlig undersøkt hvilke saker amerikanerne mener burde ha høy politisk prioritet. I januar i år gjennomførte forskningssenteret en undersøkelse blant 1.500 voksne amerikanere, og ba dem rangere 21 politiske saker etter viktighet.

Terror er topprioritet for amerikanere. Tre av fire mener at terror bør være hovedfokuset for presidenten og kongressen i 2017. Terror et viktigere tema enn å styrke økonomi, bedre sysselsettingssituasjonen og utdanning.

Slik var amerikanernes prioriteringer under Obama-regjeringen (%):

 

Redusere utgiftene til helsetjenester

Å redusere utgiftene til helsetjenester har fjerde høyeste prioritering på oversikten. 66 prosent mener at dette bør være en viktig prioritet for regjeringen.

Her kan det se ut som nyvalgt president Donald Trump innfrir – få timer etter at han ble innsatt som president den 20. januar, underskrev han et dokument som starter endringen av og reduserer utgiftene til Obamacare – helsereformen som innebar at alle i USA skulle ha helseforsikring.

Dette er en sak som folk i begge politiske leire er enige om at må prioriteres høyt. 69 prosent republikanere og 63 prosent demokrater mener reduksjon av utgifter til helsetjenester bør være topprioritet for regjeringen.

Amerikanernes politiske prioriteringer for 2017 (%):

 
null

Miljø viktigere

Stikk i strid med hva man skulle tro av valgresultatet, er miljø fortsatt en viktig sak for amerikanerne, og den blir viktigere. I 2016 svare 47 prosent at miljø burde prioriteres, mens det i år var 55 prosent som mente det samme.

I spørsmålet om klimaforandringer er det et tydelig skille mellom demokrater og republikanere. Over seks av ti demokrater mener klimaendringene bør være en politisk topprioritering, mens bare 15 prosent av republikanerne mener det samme. Klimaendringer er det minst prioriterte området blant republikanere.

Trump og valgkampen satt global handel på agendaen. Det synes i tallene. I 2017 sier 40 prosent at de mener global handel er et viktig tema, mot 31 prosent i fjor. Innvandring er imidlertid et tema som er blitt mindre viktig. I 2016 sa over halvparten av de spurte at de mente innvandringsspørsmålet skulle prioriteres. I år sa bare 43 prosent det samme.

Powered by Labrador CMS