pris og rente

Rekordhøy sparevilje blant nordmenn

Ikke på 15 år har spareviljen i den norske befolkningen vært så høy som nå, viser Forventnings­barometeret for desember.

Publisert Sist oppdatert

Høy sparevilje tyder på at folk fortsatt er usikre på virkningen av finanskrisen, men det betyr også at de fleste har mer penger og dermed er bedre rustet til å spare, mener Sparebankforeningen.

- Gjeldsgraden til husholdningene er relativt høy, og det er derfor fornuftig å bygge opp buffere for å stå bedre rustet mot dårligere tider. Det kan dreie seg om økte lånerenter eller høyere arbeidsledighet, sier utredningsleder i Sparebankforeningen, Hilde E. Johansen.

Finanssparingen for husholdningene har vært negativ de tre siste årene, men tok seg opp ved nyttår. Siden den gang har rentebelastningen gått ned med nesten 40 prosent.

- Stemningen har snudd i takt med rentefallet det siste året og ført til at optimismen er tilbake. Kombinasjonen av lave renter, lav arbeidsledighet og stigende boligpriser bidrar til dette, sier Johansen.

Forventningsbarometeret utarbeides av Sparebankforeningen og TNS Gallup hvert kvartal. Barometeret måler norske husholdningers til egen og landets økonomi. (©NTB)

Powered by Labrador CMS