Nyheter

Serbiske soldater under en militærøvelse i Beograd i helgen. Flere europeiske land har kraftig økt sine militærutgifter i løpet av fjoråret.

Rekordhøye militærutgifter i Europa i fjor

Ukraina-krigen har ført til at verden har brukt mye mer penger på forsvaret. Militærbudsjettet i Europa har ikke vært så høyt på minst 30 år, ifølge ny rapport.

Publisert Sist oppdatert

­

Totale militærutgifter i verden økte med 3,7 prosent i 2022 sammenlignet med året før, viser rapporten fra fredsforskningsinstituttet Sipri.

Den største økningen var i Europa, der militærutgifter steg med 13 prosent i løpet av fjoråret, som også var samme år som Russland startet sin fullskala invasjon av Ukraina.

Land i Sentral- og Vest-Europa brukte til sammen 345 milliarder dollar på våpen og militære i 2022, tilsvarende over 3.600 milliarder norske kroner.

Størst økning i Ukraina

I Ukraina økte militærutgiftene med 640 prosent i fjor. Det er den største økningen av et enkelt lands militærutgifter på et år som noensinne er registrert av Sipri.

Russlands militærutgifter økte med 9,2 prosent i 2022, til omtrent 86,4 milliarder dollar - tilsvarende 917 milliarder norske kroner.

– Gapet mellom Russlands anslåtte budsjett og faktiske militærutgifter i 2022 tyder på at invasjonen av Ukraina kostet Russland mye mer enn ventet, sier Lucie Béraud-Sudreau, leder for Sipris forskningsprogram om militærutgifter og våpenproduksjon.

USA er fortsatt størst

Men til tross for kraftig økning i pengebruken på militæret i Europa, forblir USA landet med verdens høyeste militærbudsjett. I 2022 var USAs militærutgifter 39 prosent av den globale totalen og tre ganger så høyt som nestemann på lista, Kina.

Økningen i 2022 er det åttende året på rad det er registrert en økning i verdens militærutgifter. Det indikerer at vi lever i en stadig mer usikker verden, ifølge seniorforsker Nan Tian i Sipri.

– Land styrker sine militære kapasiteter som svar på et forverret sikkerhetsmiljø, som de ikke tror vil forbedre seg i nær fremtid, sier han.

Powered by Labrador CMS