Samfunn

SEIER: President Emmanuel Macron møtte velgere i den nordlige strandbyen Le Touquet søndag.

Rent flertall for Macrons parti i valg med dårlig oppmøte

Opptellingen etter andre og siste valgomgang i det franske parlamentsvalget gir rent flertall for president Emmanuel Macrons parti. Velgerne vil ha noe nytt, sier utenriksminister Børge Brende.

Publisert Sist oppdatert

Da 557 av de 577 plassene i nasjonalforsamlingen var fordelt, hadde presidentens parti, Republikken på vei, fått 295 av dem. I tillegg hadde alliansepartnerne MoDem sikret seg 41 plasser. Macrons parti får dermed et beskjedent flertall alene, mens prognosene gir alliansen et av de største flertallene etter krigen.

En valgdeltakelse på beskjedne 43 prosent er likevel et skår i gleden for den 39 år gamle franske presidenten. Erkerivalen fra presidentvalget, Nasjonal Front-leder Marine Le Pen, forsøkte å bruke det for alt det var verdt.

– Rekordmange hjemmesittere svekker den nyvalgte nasjonalforsamlingen i Frankrike, sa hun, etter å ha sikret seg et sete fra den nordlige byen Henin-Beaumont. Men Le Pen kan uansett ikke hindre Macron og hans parti i å få frie hender politisk til å sette i verk sin EU- og næringslivsvennlige politikk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Dagens Perspektiv - nye saker på nett hver dag og 8 papirmagasiner i året. Alle abonnenter gir tilgang til alle artikler og e-utgaven. For å få papirutgaven, velg nett og papir. Vi har disse tilbudene:

Dagens Perspektiv
Nett og papir
3 mnd

99,- 715,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett og papir
12 mnd

2700,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
1 mnd

1,- 199,-

KJØP

Dagens Perspektiv
Nett
12 mnd

2290,-

KJØP

Powered by Labrador CMS